Kijevski summit promiče "Žito iz Ukrajine" za najranjivije

26.11.2022.

Zadnja izmjena 17:50

Autor: M.M./Hina/HRT

Summit u Kijevu

Summit u Kijevu

Foto: Viacheslav Ratynskyi / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio je danas domaćin summita o hrani na kojem je predstavio inicijativu "Žito iz Ukrajine" u svrhu izvoza žita u zemlje najranjivije na glad i sušu čime nastoji dobiti podršku Afrike i Azije u borbi protiv ruske invazije, prenose agencije.

Na dan kada se Ukrajina prisjeća žrtava gladomora, masovne i namjerno izazvane gladi u doba Sovjetskog Saveza, Zelenski je rekao kako plan dokazuje da globalna prehrambena sigurnost "nije samo prazna riječ" za Kijev.

Moskva s druge strane tvrdi da ukrajinsko žito ne stiže do najranjivijih zemalja.

- To će biti jedan od najvećih doprinosa globalnoj stabilnosti - stvaran i vrlo potreban korak, rekao je Zelenski.

Objavio je da je Kijev prikupio oko 150 milijuna američkih dolara od više od 20 zemalja i EU-a za izvoz žita u zemlje kao što su Etiopija, Sudan, Južni Sudan, Somalija i Jemen.

- Planiramo poslati najmanje 60 brodova iz ukrajinskih luka u zemlje koje su najviše suočene s prijetnjom gladi i suše, rekao je Zelenski na summitu.

Na summitu su osobno bili premijeri Belgije, Poljske i Litve te predsjednica Mađarske. Predsjednici Njemačke i Francuske te predsjednica Europske komisije održali su govore putem videoveze.

Najavljena u Kijevu ovaj mjesec, inicijativa je dopuna sporazumu postignutom uz posredovanje UN-a koji je omogućio nastavak izvoza ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru.

Europski čelnici izrazili su u subotu potporu Ukrajini u povodu 90. godišnjice gladomora, masovne gladi koju je 1930-ih namjerno izazvao Staljin.

Godine 1932. i 1933. od gladi je umrlo gotovo 3 i pol milijuna Ukrajinaca.

Njemački parlament u petak je odlučio definirati gladomor kao genocid.

Rusija odbacuje takve kvalifikacije tvrdeći da je velika glad u SSSR-u početkom 1930-ih pogodila ne samo Ukrajince nego i Ruse, Kazahstance i druge narode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!