Dan sjećanja na žrtve Holodomora u Ukrajini

26.11.2022.

11:15

Autor: M.M./Hina/HRT

Dan sjećanja na žrtve Holodomora u Ukrajini

Dan sjećanja na žrtve Holodomora u Ukrajini

Foto: HTV / HRT

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holodomora u Ukrajini 1932.-1933. održan je komemorativni skup na Trgu svetog Marka, ispred Hrvatskog sabora. Velika glad ili Holodomor tijekom Staljinove vladavine odnijela je više milijuna života. Minutom šutnje i paljenjem svijeća odana je počast žrtvama.

- Ovdje smo se okupili da bi pozvali Hrvatski sabor, zastupnike i Hrvatsku da se pridruži brojnim država u Europi i svijetu i brojnim parlamentima koji su do sada već osudili Holodomor u Ukrajini zločinom genocida nad ukrajinskim narodom, rekao je Viktor Filima, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Grada Zagreba.

- Visoki Hrvatski sabor, visoki hrvtaski zastupnici, Hrvatska zna što je zlo, i zato će glasovati Gladomor kao zločin kao genocid, rekao je Vasilj Kirilič, veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

- Sada kao i tada djeca su deportirana iz Ukrajine. Tada smo to vidjeli i sada to vidimo. I tada je bila srušena ukrajinska kultura, baština i jezik. I sada se to opet ponovilo u Ukrajini. I opet milijuni ljudi su stali pred izborom - imati hranu ili nemati, istaknula je Katerina Šimkevič, povjesničarka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!