Potpredsjednici Europskog parlamenta oduzete ovlasti

11.12.2022.

10:29

Autor: P.F./Hina/HRT

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Jedna od potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili izgubila je svoje ovlasti uslijed povezanosti s istragom o korupciji u Belgiji.

Eva Kaili, grčka eurozastupnica, uhićena je u petak u Belgiji zajedno s nekolicinom drugih osumnjičenika u svezi s istragom o podmićivanju.

Predsjednica EP-a Roberta Metsola odlučila je s neposrednim učinkom suspendirati sve ovlasti, dužnosti i zadaće povjerene Evi Kaili u njezinoj funkciji kao potpredsjednici Europskog parlamenta, rekao je glasnogovornik.

Odluku da se 44-godišnju Kaili ukloni s mjesta potpredsjednice može donijeti isključivo parlament.

Ured belgijskog javnog tužitelja je rekao da će u nedjelju odlučiti hoće li petero osumnjičenih, uključujući Kaili, ostati u pritvoru.

Tužitelji su rekli da se istraga bavi pokušajem trgovanja utjecajem iz inozemstva i navodima o korupciji i pranju novca.

Vlasti su odbile izrijekom navesti na koju se zemlju odnosi pokušaj trgovanja utjecajem, no izvori su za njemačku agenciju dpa rekli da se radi o Kataru, koji je trenutno domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!