23:33 / 06.07.2021.

Autor: P.F./Hina

Povjerenica: Obnovimo Schengen i dovršimo ga primanjem Hrvatske

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson poručila je kako je potrebno obnoviti Schengenu ukidanjem internih graničnih kontrola uvedenih tijekom pandemije te ga dovršiti primanjem Hrvatske, Bugarske i Rumunjske.

- Virus je stvarna opasnost, ali provjere na granicama nisu i neće zaustaviti virus. Samo će nam koordinirana akcija pomoći da izađemo iz krize, poručila je Johansson na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Povjerenica je, u raspravi o godišnjem izvješću o Schengenu slovenske europarlamentarke iz kluba socijaldemokrata Tanje Fajon, istaknula da je potrebno krenuti naprijed.

- Neka nas ljeto 2021., ljeto slobode, inspirira da potpuno obnovimo slobodu kretanja i pripremimo Schengen za budućnost kako bi naša djeca mogla raditi, studirati i putovati širom Europe kada god žele i gdje god žele, kako bi dovršili schengensko područje, kazala je.

- Vrijeme je za Bugarsku, Rumunjsku i Hrvatsku da dobiju svoja mjesta, zaključila je Johansson.

Hrvatska očekuje da bi njezino članstvo u šengenskom prostoru moglo doći na dnevni za vrijeme slovenskog predsjedanja EU-om u drugoj polovici ove godine, izjavio je krajem svibnja hrvatski premijer Andrej Plenković.

Komisija je u listopadu 2019. ocijenila da je Hrvatska ispunile kriterije za ulazak u prostor Schengena, dok je početkom lipnja pozvala zemlje EU-a da prime Hrvatsku u schengenski prostor.

Izvjestiteljica Fajon govorila je učestalom uvođenju internih graničnih kontrola u schengenskom prostoru od 2015., a pogotovo u vrijeme pandemije. Schengen bi trebao sada biti potpuno djelotvoran, a zapravo je potpuno paraliziran. On je na aparatima, kazala je.

Slovenska zastupnica smatra da bi trebalo pokrenuti postupak protiv država koje krše pravila i uvode neopravdano granične kontrola. Također je apelirala na primanje Hrvatske, koja je na "pravom putu", Bugarske i Rumunjske u Schengen. Mi ne prihvaćamo Europu koja funkcionira u dvije različite razine, poručila je.

Hrvatski zastupnici apeliraju na prijem

U raspravi su sudjelovala tri hrvatska zastupnika, Karlo Ressler i Sunčana Glavak iz HDZ-a te SDP-ov Tonino Picula.

Sloboda kretanja bez unutarnjih granica simbol je europske integracije koji trebaju uživati svi europski građani. S moderniziranom policijom Hrvatska danas ispunjava svoju dužnost prema svim europskim građanima štiteći najdužu kopnenu vanjsku granicu, kazao je Ressler.

Picula je istaknuo da je potrebno očuvati i ojačati Schengen kao jedno od najvećih europskih zajedničkih postignuća, a novo širenje jedan od najboljih načina.

Glavak je naglasila da Hrvatska ulaže iznimne napore kako bi onemogućila nezakonite prijelaze granica i krijumčarenje migranata.

- Uvjerena sam da će 2022. biti godina početka našeg članstva u schengenskoj zoni. Vjerujem da će preporuke Europske komisije i Europskog parlamenta prihvatiti na Vijeću, dodala je.

Europski parlament će o godišnjem izvješću o Schengenu glasati u srijedu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!