WMO: Toplinski val u Europi bi se mogao zadržati i idući tjedan

19.07.2022.

Zadnja izmjena 16:25

Autor: Tamara Marković/V.K./Vijesti/IMS/HRT

Toplinski val u Europi

Toplinski val u Europi

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Čini se da će toplinski val u Europi dosegnuti svoj vrhunac u utorak, no temperature bi mogle ostati iznad uobičajenih i do sredine sljedećeg tjedna, objavila je Svjetska meteorološka organizacija, upozorivši da bi se takav obrazac u budućnosti mogao češće događati.

- Pitanje koje svi postavljaju je - kada će ovo završiti?, rekao je Robert Stefanski, jedan od meteorologa WMO-a.

- Nažalost, gledajući sve modele svih naših partnera na nacionalnoj i regionalnoj razini, odgovor je - vjerojatno tek sredinom sljedećeg tjedna.

Stefanski je rekao kako očekuje da će temperature u utorak dosegnuti vrhunac, no da će i dalje ostati iznad prosjeka za ovo doba godine.

Na istoj je konferenciji za novinare glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas upozorio da u budućnosti zbog klimatskih promjena očekuje "puno veći" broj toplinskih valova.

- Smjer je jasan i u budućnosti će ovakvi toplinski valovi postati uobičajeni. Možemo očekivati još veće ekstreme, rekao je Taalas.

Dužnosnici su kazali i da, zbog toplinskog vala koji je u tijeku očekuju više smrtnih slučajeva među starijom populacijom i osobama s postojećim zdravstvenim tegobama, kao i pojačan pritisak na zdravstvene sustave zbog povećanog broja hitnih liječničkih intervencija. 

Ekstremne vrućine u Europi odnijele su više od 1000 života i stanovnike nagnale na bijeg iz svojih domova. Gori u Španjolskoj, Turskoj, Francuskoj, a Velika Britanija danas očekuje rekordno visoke temperature.

Crn, gust dim nadvio se nad horizontom u Kastilji i Leonu. Tisuće hektara u Galiciji, Andaluziji, Kastilji, Leonu i Kataloniji pretvorene su u pepeo. Toplinski val u Španjolskoj odnio je više od 500 života. Kako vjetrovi mijenjaju smjer, požari gutaju sve pred sobom. Putnici u vlaku između Madrida i Frolla svjedočili su nepredvidivosti vatrene stihije.

- Nije izgledalo strašno jer se činilo da je vatra daleko. Ali vjetrovi su se iznenada promijenili i vatra više nije pratila liniju koju vidite na snimci, nego se počela širiti zrakom. Kao da su se sitne iskre u zraku sve više rasplamsavale. Tada je postalo doista zastrašujuće, rekao je Seoane Perez, putnik u vlaku.

U bijegu pred toplinskom apokalipsom više od 16 000 stanovnika napustilo je svoj dom na jugozapadu Francuske. Inače živahne uličice pune restorana i kafića sada zjape prazne.

- Strahovito je vruće. Ulice su prazne. Držim trgovinu otvorenom jer moram, a najradije bih zatvorila jer na ulici nema ni psa, govori Anne-Laury SIONG, prodavačica.

Pariz se prži na 39 Celzijevih stupnjeva. Kako bi omogućila starijim i nemoćnim osobama da se rashlade, pariška gradska vijećnica otvorila je vrata za javnost.

- Strašno je vruće. Stariji sugrađani često žive u potkrovljima gdje temperature mogu dosegnuti više od 30 stupnjeva. Dolazak ovamo u rashlađene prostorije mnogo im znače, rekla je Laila Gherbi, zaposlenica gradske vijećnice u Parizu.

Došla sam jer sam počela osjećati slabost. Živim u potkrovlju i osjetila sam glavobolju. Ovdje u gradskoj vijećnici potražila sam hlad. Zaposlenici su mi rekli da će se pobrinuti za mene, govori Renee Clair, umirovljenica iz Pariza.

Velika Britanija priprema se za rekordan 41 stupanj, koliko se očekuje tijekom današnjeg dana. Na Otoku je izdano crveno upozorenje. Dio Britanaca osvježenje traži na južnoj obali.

- Zabrinjavaju me klimatske promjene jer ovo ne izgleda dobro, a ništa se vezano za to pitanje ne čini. Dolazim s juga Afrike gdje je ovo normalno. Ali ovdje u Britaniji nije. U Engleskoj sam 25 godina i nikada nisam doživio ovakve vrućine, naglašava Brian Aquadro, umirovljenik iz Sussexa. 

Požari haraju Mediteranom. Portugalom, Grčkom, Turskom, Marokom. Izgorjeli su deseci tisuća hektara šuma. Europska unija priprema se za kupnju protupožarnih zrakoplova.

- Sve izgleda kao da je ovo posljednica klimatskih promjena. Ako pogledamo prosjek posljednjih godina, povećana je učestalost i intenzitet šumskih požara. Europska unija pokušava nabaviti protupožarne zrakoplove za program RescEU. Te će zrakoplove tehnički kupiti zemlje članice, ali će ih Europska unija financirati u stopostotnom iznosu, istaknuo je Janez Lenarcic, povjerenik Europske unije za upravljanje krizama.

Ovo je drugi toplinski val koji je pogodio dijelove jugoistočne Europe u posljednjih nekoliko tjedana. Ako se vlade diljem svijeta ne odluče za ambicioznije mjere obuzdavanja klimatskih promjena, stručnjaci upozoravaju da će temperature nastaviti rasti.

U Nizozemskoj ekstremne vrućine, uvedene hitne mjere

Nizozemska se prži na ekstremnim vrućinama koje se penju blizu 40 Celzijevih stupnjeva, a općinske vlasti i privatni sektor poduzeli su u utorak hitne mjere.

Pušteni su u pogon strojevi za posipanje soli na pojedinim cestama kako bi se smanjila površinska temperatura. Općinske vlasti objasnile su da je sol izvlačila vlagu iz zraka s posljedičnim učinkom hlađenja asfalta, koji u takvim uvjetima može doseći 50 stupnjeva.

Albert Heijn, najveći lanac supermarketa u zemlji, objavio je da privremeno ukida kućnu dostavu kako bi poštedio svoje vozače koji prevoze namirnice kupcima po velikim vrućinama. Kupci su negodovali na društvenim mrežama.

Brojni pomični mostovi u Amsterdamu hladili su se vodom kako bi se smanjilo širenje čelika i spriječilo da se zaglave. Mostovi se često moraju podizati ili zakretati kako bi plovila mogla prolaziti duž kanala.

Meteorološka služba izvijestila je da će se temperature penjati do 39 Celzijevih stupnjeva u pokrajini Limburg na jugoistoku zemlje i prijeći 38 Celzijevih stupnjeva u Zeelandu, inače hladnijoj jugozapadnoj obalnoj pokrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!