Grčka: U šumi zahvaćenoj požarom pronađeno 18 izgorjelih tijela

22.08.2023.

Zadnja izmjena 14:15

Autor: Hina/HRT/A.V.

Požar u Grčkoj

Požar u Grčkoj

Foto: Alexandros Avramidis / Reuters

Bolnički pacijenti evakuirani su i premješteni na trajekt u grčkoj luci Aleksandrupoliju u utorak kako bi ih se sklonilo od požara koji se nekontrolirano širi četvrti dan zaredom dok novi toplinski val pogađa jug Europe.

Vlasti su pozvale građane da izbjegavaju vrućinu dok se Francuska, Italija, Španjolska i druge zemlje suočavaju s vrućim, suhim i vjetrovitim vremenskim uvjetima koje znanstvenici povezuju s klimatskim promjenama.

Vatrogasci su također gasili požare u Španjolskoj i Italiji.

Trajekt u Aleksandrupoliju na sjeveroistoku Grčke pretvoren je u privremenu bolnicu nakon što je 65 pacijenata, uključujući novorođenčad, evakuirano iz sveučilišne bolnice u ranim jutarnjim satima.

Vozila hitne pomoći su pacijente također premjestile iz obližnje klinike.

Stariji pacijenti leže na madracima postavljenima na podu kantine, bolničari pomažu osobama na nosilima, a žena drži muškarca koji se odmara na kauču dok u ruku prima infuziju.

- Radim ovdje 27 godina, nikada nisam vidio ništa poput ovoga, rekao je medicinski tehničar Nikos Giokcidis.

Posvuda nosila, pacijenti ovdje, infuzija tamo ... bilo je to poput rata, kao da je bomba eksplodirala, dodao je.

Nekoliko zajednica u široj regiji Euros, blizu granice s Turskom, evakuirano je dok su vlasti upozorile da će rizik od izbijanja novih požara i dalje biti visok u narednih nekoliko dana.

Spaljeno tijelo muškarca, za kojeg se vjeruje da je bio migrant, pronađeno je u ruralnom području blizu Aleksandrupolija u ponedjeljak, rekao je dužnosnik lokalne policije.

- Vremenski uvjeti su ekstremni i ostat će ekstremni u narednim danima, rekao je glasnogovornik vatrogasaca Vasilis Vartakogiannis za televiziju ERT TV.

Požari u Španjolskoj i Italiji


Vlasti u Španjolskoj, gdje se većina zemlje suočava s veoma visokim rizikom od izbijanja požara, što je posljedica četvrtog toplinskog vala ovog ljeta, nastoje stabilizirati ogroman požar koji tjedan dana gori u šumama na otoku Tenerife.


Požar je zahvatio 15.000 hektara u 12 općina, što je dovelo do evakuacije tisuća ljudi.


Temperature će vjerojatno doseći ili prijeći 40 stupnjeva Celzija u većim područjima na jugozapadu i sjeveroistoku Pirenejskog poluotoka, objavila je nacionalna meteorološka služba AEMET.


Oko 700 ljudi u Italiji je evakuirano nakon što je izbio požar u ponedjeljak na toskanskom otoku Elbi, u šumama kod Rio Marina, rekao je vatrogasac Alessandro Vitaliano za Reuters. Nije bilo žrtava.


Požar se vatrogasci dovode pod kontrolu, no gori u teško dostupnom području. Dosad je ukupno izgorjelo 14 hektara tla. Očekuje se da će se evakuirane osobe vratiti u svoje domove navečer, javlja talijanska novinska agencija ANSA. Uzrok požar nije poznat.


Italija je izdala crveno upozorenje zbog vrućeg vremena u 16 od 27 većih gradova u utorak, uključujući Rim, Milano i Firencu, a taj bi broj mogao narasti u srijedu.


Crveno upozorenje označava "uvjete izvanrednog stanja", reklo je ministarstvo zdravstva, koja savjetuje ljudima da ne izlaze tijekom najtoplijih dijelova dana.


Crveno, najozbiljnije upozorenje također je izdano u četiri južna francuska departmana, Rhone, Drome, Ardeche i Haute-Loire. Ono vlastima dozvoljava da otkazuju događaje i prema potrebi zatvaraju javne prostore.


Beračima grožđa u vinogradarskim krajevima južne Francuske je preporučeno da berbu započnu u ranim jutarnjim satima ne bi li izbjegli sparine ljetnog toplinskog vala.


Visoke temperature zabilježene su u velikim dijelovima Francuske i očekuje se da će tijekom narednih 48 sati u dolini rijeke Rhone narasti i na 42 stupnja Celzija.


Grčka: U šumi zahvaćenoj požarom pronađeno 18 izgorjelih tijela


Osamnaest izgorjelih tijela, a pretpostavlja se da se radi o tijelima migranata, pronađeno je u utorak u udaljenom ruralnom području južno od sela Avantasa u sjevernoj Grčkoj, gdje već danima bukte požari, objavila je vatrogasna brigada.


"S obzirom na to da nemamo dojava o nestanku osoba ni o nestalim stanovnicima iz okolnih mjesta istražujemo mogućnost da se radi o osobama koje su u državu ušle ilegalno", rekli su vatrogasci.


Sjeveroistočna grčka regija Evros, nedaleko od turske granice popularna je ruta za migrante koji prelaze istoimenu rijeku iz smjera Turske prema Grčkoj.


Trenutačno je poharana požarima. Vatrogasci su kazali da su u tijeku potrage na čitavom području zahvaćenom vatrenom stihijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!