Prag će predložiti ukidanje viza Rusima na razini EU-a

12.08.2022.

17:33

Autor: T.V./HRT/Hina

Prag

Prag

Foto: DaLiu / Shutterstock

Češka, koja predsjeda Vijećem EU-a, objavila je u petak da bi zabrana izdavanja viza svim građanima Rusije na razini Europske unije mogla biti sljedeća u nizu sankcija koje blok uvodi Moskvi zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenijela je francuska novinska agencija Afp. 

Prag će to predložiti na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU koji je zakazan za kraj mjeseca u glavnom gradu Češke.

- Potpuno ukidanje viza svih država članica EU-a za Ruse mogla bi biti još jedna vrlo učinkovita sankcija, rekao je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky koji će to predložiti na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja 31. kolovoza u Pragu. U vrijeme ruske agresije, koju Kremlj neprestano eskalira, ne može biti govora o turizmu za ruske građane, rekao je ministar čija je zemlja prestala izdavati vize ruskim građanima 25. veljače, dan nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Lipavsky je pozvao na koordiniran pristup na razini EU.

EU je dosad uveo šest paketa sankcija protiv Rusije, koji uključuju mjere protiv ruskog energetskog i financijskog sektora, kao i pojedinaca bliskih Kremlju, uz zamrzavanje imovine i zabranu njihova putovanja u EU.

- Kao vlada, uvjereni smo da obustava izdavanja viza za obične ruske građane šalje vrlo jasan i izravan signal ruskom društvu (...) Građani tih zemalja trebaju biti svjesni da takva militantna politika ima posljedice, rekao je.

Ministar također smatra da bi takva zabrana mogla pomoći "smanjiti utjecaj ruske tajne službe u EU, navodi Politico, a prenosi slovenska novinska agencija STA.

Početkom tjedna ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne zemlje da zabrane ruskim državljanima ulazak u zemlju i time pojačao pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Rusi velikom većinom podržavaju rat, plješću raketnim napadima na ukrajinske gradove i ubojstvima Ukrajinaca. Neka ruski turisti uživaju u Rusiji, poručio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u objavi na Twitteru.

Poziv su podržale Finska i Estonija.

Komisija ne skriva svoje rezerve prema mjeri kojom bi se kaznili svi ruski državljani i inzistira na potrebi zaštite disidenata, novinara i obitelji.

Nisu sve članice EU za tu ideju. Njemački kancelar Olaf Scholz, primjerice, izrazio je sumnju u smisao takve mjere jer se radi o ratu ruskog predsjednika Putina.

U slovenskom ministarstvu vanjskih poslova u petak su rekli da prijedlog o prestanku izdavanja turističkih viza još proučavaju, a pritom su naveli da će Slovenija, kao i dosad, "tražiti rješenja zajedno s članicama EU", prenosi STA.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!