Predsjednica EP-a poziva na pregovore o ukrajinskom članstvu ove godine

04.03.2023.

14:59

Autor: HRT/D.M./Hina

Roberta Metsola i Volodimir Zelenski

Roberta Metsola i Volodimir Zelenski

Foto: Roberta Metsola / Twitter

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola pozvala je u subotu, tijekom posjeta Ukrajini, da se toj zemlji omogući početak pregovora o članstvu u EU-u ove godine.

- Nadam se da pregovori o pristupanju mogu početi već ove godine. "Budućnost Ukrajine je u Europskoj uniji", rekla je Roberta Metsola u Lavovu.

Bruxelles je Kijevu dodijelio službeni status kandidata u lipnju prošle godine, četiri mjeseca nakon što je Rusija pokrenula invaziju, ali proces pridruživanja Europskoj uniji obično traje nekoliko godina. Konačna odluka ovisit će o vladama država članica EU-a, od kojih su neke skeptične da se Ukrajina može oporaviti od rata i provesti potrebne demokratske i antikorupcijske reforme kako bi se kvalificirala za članstvo u skorije vrijeme.

No Roberta Metsola, koja se sastala s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i predsjednikom Vrhovne Rade, ukrajinskog parlamenta, Ruslanom Štefančukom, jedna je od onih u Bruxellesu koji su optimistični da se i kandidatura za članstvo i reforme mogu ubrzati. Izjavila je da je impresionirana tempom kojim Vrhovna Rada i vlada napreduju u pristupu EU-u.

U poruci na društvenim mrežama nakon sastanka, Zelenski je zahvalio Metsoli na njezinoj ulozi u osiguravanju potpore Europskog parlamenta za zahtjev za članstvo te poručio da "Ukrajina ima cilj završiti provedbu preporuka Europske komisije što je prije moguće i početi pregovore o pridruživanju EU-u već ove godine". Metsola je također pozvala na proširenje isporuke oružja ukrajinskim oružanim snagama, osobito slanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu. 

Nakon što počnu službeni pregovori, Europska komisija morat će procijeniti je li Kijev ispunio kriterije za članstvo u EU-u u pogledu dobrog upravljanja, demokratskih sloboda i vladavine prava te zatim izdati svoje mišljenje. Tada će čelnici 27 sadašnjih članica EU-a odlučiti hoće li i kada primiti susjednu zemlju. Proces je često trajao više od pet godina, a za neke kandidate poput Turske i zemalja zapadnog Balkana gotovo je stao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!