Scholz zemljama zapadnog Balkana obećao brži pristup EU-u

03.11.2022.

Zadnja izmjena 16:10

Autor: V.G./T.V./HRT/Hina

Plenković i Scholz

Plenković i Scholz

Foto: Britta Pedersen / PIXSELL

U glavnom gradu Njemačke održan je sastanak čelnika država zapadnog Balkana i partnerskih članica Europske unije u sklopu tzv. Berlinskog procesa. Domaćin, njemački kancelar Olaf Scholz,poručio je da je članstvo zemalja zapadnog Balkana - interes Unije. Potpisano je i nekoliko sporazuma o suradnji i međusobnom priznavanju isprava, diploma i kvalifikacija. Premijer Plenković rekao je kako je za nas dobro da se te zemlje približavaju Uniji.


- Sastanak je bio jako dobar. Mislim da je jako dobro da je kancelar Olaf Scholz odlučio nastaviti ovu inicijativu koju je kancelarka Angele Merkel započela 2014., rekao je Plenković nakon summita zemalja zapadnog Balkana u sklopu Berlinskog procesa.

Dodao je kako je u interesu Hrvatske da sve susjedne zemlje ostvaruju napredak na putu prema Europskoj uniji.

- To je dobro za njihovu stabilnost, gospodarsku i socijalnu situaciju i za sprječavanje nezakonitih migracija, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer pritom je istaknuo ulogu Hrvatske kao energetskog čvorišta u ovom dijelu Europe.

- Za nas su bitne dvije teme: Jadransko-jonski plinovod kojim bi se plin iz Azerbajdžana doveo do Hrvatske, a posebnu važnost ima i LNG terminal na Krku, gdje smo donijeli odluku o investicijama i povećanju kapaciteta što bi bilo važno i za opskrbu Bosne i Hercegovine plinom, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer komentirao je i kritike veleposlanika BiH pri Ujedinjenim narodima Svena Alkalaja na račun visokog predstavnika Christiana Schmidta.

- Ove kritike pokazuju da nema političke volje da u BiH treba vladati ravnopravnost između Bošnjaka, Hrvata i Srba sukladno Ustavu i sukladno Dejtonskom sporazumu, rekao je Plenković.

Komentirao je i kritike Željka Komšića na sudjelovanje hrvatskih vojnika u operaciji Altea u BiH.

- Gospodin Komšić stalno ima antihrvatski narativ, što dovodi do jedne dosta apsurdne situacije da netko tko navodno predstavlja Hrvate u BiH stalno vodi politiku protiv Hrvatske, rekao je hrvatski premijer u Berlinu.

Scholz zemljama zapadnog Balkana obećao što brži pristup EU-u

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je u četvrtak u Berlinu zemljama zapadnog Balkana ubrzani proces približavanja Europskoj uniji, a Europska komisija obećala je milijardu eura pomoći zemljama te regije u svladavanju energetske krize.

- Šest zemalja zapadnog Balkana pripada Europskoj uniji. One su dio Europe i dio europske obitelji. Zbog toga se zauzimam za proširenje Europske unije i na zemlje zapadnog Balkana, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz nakon sastanka predsjednika vlada šest zemalja zapadnog Balkana u sklopu tzv. Berlinskog procesa.

- Berlinski proces skrbi se za napredak, rekao je Scholz. Istodobno je istaknuo potrebu rješavanja trajnog sukoba između Srbije i Kosova te naglasio važnost potpisivanja sporazuma u sjeni novonastale geopolitičke situacije u Europi. Brutalna ruska agresija na Ukrajinu prisiljava nas da zbijemo redove i obranimo slobodu Europe, rekao je Scholz.


Nije naveo mogući datum ulaska zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju, ali je rekao kako bi se to trebalo dogoditi što prije. 

U sjeni energetske krize Europska unija će, kako je nakon summita u Berlinu priopćila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, regiji zapadnog Balkana pomoći s milijardu eura.

- Petsto milijuna eura bit će isplaćeno u obliku hitne pomoći u svladavanju visokih cijena energenata, a ostalih 500 milijuna u obliku investicija bit će uloženo u obnovljive izvore energije, rekla je Von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Scholzom i Edijem Ramom, premijerom Albanije, u kojoj bi dogodine trebao biti održan sljedeći samit u okviru Berlinskog procesa.

Dio investicija bit će utrošen i na priključenje regije na europsku energetsku infrastrukturu.

video thumb

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ocijenio je da je summit Berlinskog procesa o zapadnom Balkanu bio dobra prilika za sastanak s čelnicima regije uoči summita Europska unija - zapadni Balkan za mjesec dana u Tirani.

- Više nego ikada prije zapadnom Balkanu je potreban EU, a Europskoj uniji je potreban zapadni Balkan, napisao je Michel na Twitteru ocijenivši da je to "geopolitička nužnost i geopolitička šansa". Vrijeme je da ubrzamo tempo reformi i da integraciju već sada učinimo vidljivom i konkretnom za stanovnike regije, istaknuo je predsjednik Europskog vijeća.

Scholz pozvao zemlje zapadnog Balkana na rješavanje međusobnih problema

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je u četvrtak, na početku susreta na vrhu zemalja zapadnog Balkana u sklopu Berlinskog procesa, kako ove zemlje pripadaju u Europsku uniju te ih je pozvao na rješavanje međusobnih problema.

- Europa je potpuna samo sa zemljama zapadnog Balkana. Ove zemlje su dio slobodnog i demokratskog dijela Europe, rekao je njemački kancelar na početku summita koji se održava u Berlinu.

On je dodao kako se na blagostanje i sigurnost ovih zemalja ne može promatrati odvojeno od ostatka Europe.

Scholz je istodobno naglasio kako napori za integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU moraju biti intenzivirani.

- Naša je zadaća da obećanje ulaska u EU i ispunimo, rekao je njemački kancelar.

video thumb

On je, posebice u sjeni aktualne situacije u Europi i ruske agresije u Ukrajini, pozvao zemlje ove regije da prebrode međusobne sukobe.

- Agresija na Ukrajinu nas prisiljava da budemo složni i obranimo slobodu Europe, rekao je njemački kancelar.

Istodobno je pohvalio napredak u međusobnoj suradnji zapadnobalkanskih zemalja koji je, između ostalog, doveo i do potpisivanja sporazuma o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica, te fakultetskih i strukovnih diploma.

- To vas još više približava europskim standardima, rekao je Scholz.

Od izazova koji stoje pred zemljama zapadnog Balkana i Europske unije Scholz je spomenuo i nereguliranu migraciju te je pritom posebice istaknuo potrebu usklađivanja viznog sustava zemalja regije s onim Europske unije.

Posljednjih dana je bilo upućeno mnogo kritika na račun Srbije koja je ukinula vize za neke zemlje poput Indije nakon čega je porastao broj tražitelja azila iz ove zemlje u Njemačkoj i zapadu Europe.

Na sastanku, uz predsjednike vlada zemalja zapadnog Balkana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, sudjeluju i premijeri zemalja EU-a koje prate ovaj proces, među kojima je i Hrvatska.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa povezana s budućim proširenjem Europske unije, koju je pokrenula bivša njemačka kancelarka Angela Merkel s ciljem unapređivanja veza između zapadnog Balkana i zemalja Europske unije te poboljšanja regionalne suradnje na tom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!