13:23 / 13.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Prihvaćene preporuke koje bi trebale olakšati kretanje u EU-u u vrijeme pandemije

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Vijeće EU-a prihvatilo je preporuke koje uključuju zajedničku kartu na kojoj su bojama označena epidemiološka stanja svih regija EU-a, što bi trebalo znatno olakšati kretanje unutar Unije u vrijeme pandemije.
Vijeće EU-a prihvatilo je preporuke koje uključuju zajedničku kartu na kojoj su bojama označena epidemiološka stanja svih regija EU-a, što bi trebalo znatno olakšati kretanje unutar Unije u vrijeme pandemije.

➡️
Putnici u EU-u mogli bi izbjeći karantenu uz plan testiranja na COVID-19
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Sve informacije o putovanju u EU-u bit će dostupne na platformi  "Re-open EU", koja će i upućivati na kartu koju redovito ažurira Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti.

Na karti će se regije označavati zelenom, narančastom i crvenom bojom, prema broju novozaraženih na sto tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana,  stopi pozitivnih u ukupnom broju testiranih i stopi testiranja na 100 000 stanovnika.

Sivom bojom bit će označena područja za koja nema dovoljno podataka.

Zelenom bojom označavat će se područja u kojima je 14-dnevna kumulativna stopa prijavljenih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika a stopa pozitivnih testova na infekciju koronavirusom manja od 4 posto.

Narančastom, ako je 14-dnevna kumulativna stopa prijavljenih slučajeva koronavirusa manja od 50 na 100 000 stanovnika, ali je stopa pozitivnih testova na infekciju koronavirusom veća od četiri posto ili ako se 14-dnevna kumulativna stopa prijavljenih slučajeva koronavirusa kreće od 25 do 150 na 100 000 stanovnika, ali je stopa pozitivnih testova na infekciju koronavirusom manja od četiri posto.

Crvenom bojom označavat će se područja u kojima je 14-dnevna kumulativna stopa prijavljenih slučajeva koronavirusa veća od 50 na 100.000 stanovnika i stopa pozitivnih testova na infekciju koronavirusom veća od četiri posto ili ako je 14-dnevna kumulativna stopa prijavljenih slučajeva koronavirusa veća od 150 na 100.000 stanovnika.

Na temelju te karte države članice će odlučivati žele li uvesti neka ograničenja, npr. karantenu ili testove, za putnike koji dolaze iz drugih područja.

Dogovor je država članica da neće biti nikakvih ograničenja za putnike koji dolaze iz zelenih regija, a kada putnici dolaze iz narančastih ili crvenih regija, mogu očekivati da će postojati restriktivne mjere.

Države članice trebale bi prema preporuci razlikovati narančaste i crvene zone.
Putnici će na karti moći doznati opće informacije o stupnju rizika na njihovu odredištu. Kada to kombiniraju s informacijama na internetskoj platformi "Re-open EU, trebali bi znati kakve ih mjere mogu dočekati ako putuju u drugu regiju EU-a.

Postignuti dogovor trebao bi unijeti više jasnoće i predvidljivosti u pogledu mjera ograničavanja slobodnog kretanja zbog pandemije.

- Pandemija je jako utjecala na naše pravo na slobodno kretanje unutar EU-a. No to nije sve, ne samo što nam je kretanje ograničeno nego smo i suočeni s brojnim i raznolikim pravilima i postupcima i nejasnim informacijama o područjima visokog i niskog rizika, a nismo ni sigurni kako se treba ponašati kad putujemo, kaže se u izjavi Europske komisije koja je pozdravila dogovor zemalja članica.

Didier Reynders, povjerenik Europske komisije za pravosuđe, pojasnio je da će se primjenjivati sustav obilježavanja kao na semaforu: zeleno, narančasto i crveno.

- Dok zemlje članice i nadalje mogu odlučivati o tome koje su restriktivne mjere kod njih na snazi, putnici koji dolaze iz regija obilježenih zelenom neće biti podvrgnuti nikakavim restriktivnim mjerama, kao što su karantena ili testiranje, dodaje Reynders.

Države članice trebale bi objavljivati informacije o svim ograničenjima slobodnog kretanja, sve dodatne elemente (na primjer, obveza ispunjavanja obrasca za lociranje putnika ili mogućnost ulaska s negativnim nalazom testa) i mjere koje se odnose na putnike koji dolaze iz visokorizičnih područja. U pravilu bi informacije trebalo objavljivati 24 sata prije stupanja novih mjera na snagu.

Članice same odlučuju koje će mjere primjenjivati a današnji dogovor predviđa da vlade daju jasne i pravodobne informacije o restriktivnim mjerama koje su na snazi i o tome što građani trebaju raditi.

Države članice složile su se o uzajamnom priznavanju testova, a nastavit će surađivati na boljoj koordinaciji utvrđivanja uvjeta za testiranje i uvođenje karantene.

Njemačka kancelarka Angela Merkel uputila je apel: "Mnogi su izgubili život. Mi moramo pokazati da smo naučili lekciju i građane Europe zamoliti da i dalje budu oprezni te poštuju mjere poput držanja razmaka i nošenja zaštitnih maski kako bi spriječili širenje virusa i održali naše gospodarske aktivnosti".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!