09:22 / 04.02.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Psi nanjušili COVID-19 s 94% preciznosti

Filou, belgijska ovčarka, njuši COVID-19

Filou, belgijska ovčarka, njuši COVID-19

Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS

Njemačka veterinarska klinika dresirala je pse koji u ljudskoj slini nanjuše novi koronavirus s 94% točnosti.

Psi su naučeni nanjušiti "miris korone" koji potječe iz stanica zaraženih osoba, kaže Esther Schalke, veterinarka u školi za obuku pasa njemačkih oružanih snaga. Filou, trogodišnja belgijska ovčarka, i Joe Cocker, jednogodišnji koker španijel, dva su psa koja prolaze obuku na veterinarskom fakultetu u Hanoveru. 

- Proveli smo istraživanje u kojemu su psi njušili uzorke pacijenata pozitivnih na covid i možemo reći da je prema našem istraživanju vjerojatnost 94% da mogu nanjušiti oboljele. Psi stvarno mogu njuhom razlikovati osobe sa zarazom i bez nje, asimptomatske osobe s covidom i one sa simptomima covida, kaže Holger Volk, voditelj veterinarske klinike. 

Stephan Weil, premijer Donje Saske u kojoj je Hanover glavni grad, kaže kako je impresioniran studijom i pozvao je na ispitivanje izvedivosti prije nego što se pse stavi u upotrebu u svakodnevnom životu, primjerice za publiku na koncertima. 

U Finskoj psi istrenirani da nanjuše covid počeli su njušiti putnike u zračnoj luci Helsinki-Vantaa prošlog rujna u sklopu pilot-projekta uz uobičajene metode testiranja u zračnim lukama. 

I čilenska međunarodna zračna luka Santiago također se koristi psima - detektorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!