Raste pritisak na Njemačku da produlji rad nuklearki

29.07.2022.

18:05

Autor: M.M./HRT/Hina

Nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Raste pritisak na njemačku vladu, koji dolazi ne samo od oporbe nego i od europskih partnera, da zbog nestašice plina produlji rad preostale tri nuklearne elektrane te da u pogon vrati dodatne elektrane koje su nedavno obustavile rad, javljaju njemački mediji u petak.

- Od njemačke vlade se traži produljenje rada nuklearnih elektrana i to traži ne samo oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU, nego i nekoliko partnera iz Europske unije, javlja agencija Dpa pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji.

Prije svega istočne članice Europske unije poput Mađarske, Rumunjske, Slovačke, ali i susjedne Francuske, od njemačke vlade traže da zbog kritične situacije sa zemnim plinom produlje rad svojih nuklearnih elektrana.

U Njemačkoj se još uvijek 15 posto električne energije dobiva iz elektrana koje koriste plin.

- Ako Njemačka želi uštedjeti plin neka produlji rad svojih preostalih triju nuklearnih elektrana ili još bolje: neka ponovno pusti u rad tri elektrane koje je isključila prošle godine, rekao je slovački ministar gospodarstva Richard Sulik.

Prema njegovim informacijama, radom šest njemačkih nuklearnih elektrana bi se uštedjelo 15 milijardi kubnih metara plina, što je polovica količine koju EU želi uštedjeti prema netom postignutom dogovoru.

Slično se izjasnio i mađarski premijer Viktor Orban, koji je kritizirao Europsku komisiju zato što odbija prisiliti Njemačku da u pogon ponovno stavi svoje nuklearne elektrane.

U Njemačkoj su još u pogonu tri nuklearne elektrane koje bi prema postojećem zakonu, donesenom još za vrijeme vladavine Angele Merkel i nakon katastrofe s nuklearnom elektranom u Fukušimi, trebale najkasnije do kraja godine prestati s radom.

Stručnjaci smatraju da tri nuklearne elektrane koje su prestale s radom prošle godine bez problema ponovno mogu biti priključene na mrežu u roku nekoliko tjedana.

- Mi ne govorimo o godinama nego o tjednima. Svi ugašeni blokovi su tehnički u savršenom stanju, rekao je za dnevnik Bild šef Saveznog ureda za tehničku ispravnost Joachim Buehler.

U koalicijskoj socijaldemokratsko-zeleno-liberalnoj vladi se prije svega stranka Zelenih oštro protivi produljenju ili ponovnom puštanju u rad nuklearnih elektrana. Kao kompromis se spominje nastavak rada elektrana dok se ne potroši nuklearno gorivo na zalihama. To bi za rad postojećih elektrana moglo potrajati do svibnja sljedeće godine.

Zeleni u potpunosti isključuju nabavku novog goriva za nuklearne elektrane. Osim toga se napominje da bi novo gorivo bilo dostupno tek od proljeća sljedeće godine.

Ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck (Zeleni) smatra, isto kao i socijaldemokratski članovi vlade, da bi produljenje rada nuklearnih elektrana doprinijelo uštedi od svega 0,7 posto plina. Nuklearke koje su još u pogonu proizvode oko 6 posto električne energije za njemačke potrebe.

Europska komisija je naglasila kako se neće miješati u sukob oko njemačkih nuklearnih elektrana ukazujući na to da je udio pojedinih energenata u ukupnoj potrošnji "stvar zemalja članica".oporbe nego i od europskih partnera, da zbog nestašice plina produlji rad preostale tri nuklearne elektrane te da u pogon vrati dodatne elektrane koje su nedavno obustavile rad, javljaju njemački mediji u petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!