08:03 / 11.12.2019.

Autor: T.V./M.Š./P.F./Hina/HRT

Reakcije nakon odluke nezavisnog odvjetnika Suda EU-a

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a, Estonac Priit Pikamae, smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.
Nezavisni odvjetnik Suda EU-a, Estonac Priit Pikamae, smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, objavljeno je u srijedu u Luxembourgu.

- Svojim današnjim mišljenjem nezavisni odvjetnik Priit Pikamae Sudu predlaže da se proglasi nenadležnim za odlučivanje o tužbi koju je podnijela Slovenija, rekao je, pročitavši sažetak mišljenja, nezavisni odvjetnik Maciej Szpunar.

- U sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, nezavisni odvjetnik Priit Pikamae smatra da Sud Europske unije u tom pitanju nije nadležan, istaknuo je. Szpunar je zbog Pikamaeove odsutnosti pročitao mišljenje estonskog stručnjaka.
Je li Sud EU-a nadležan za slovensku tužbu?

Komentar Ministarstva vanjskih poslova, predsjednice Republike i premijera

Andreja Metelko-Zgombić kaže da su više nego zadovoljni ovom odlukom.

- Neovisni odvjetnik predlaže da se sud proglasi nenadležnim za odlučivanje o tužbi, prihvatio je sve naše argumente, i to ne samo da razgraničenje državnih područja ne spada u područje nadležnosti Unije i Suda EU, nego je i potvrdio da sa stajališta prava Unije - granica između Hrvatske i Slovenije nije utvrđena! Potvrdio je upravo ono što Hrvatska tvrdi cijelo vrijeme, komentirala je Metelko-Zgombić.

Preporuku nezavisnog odvjetnika Europskog suda komentirala je na Twitteru predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a na početku poslijepodnevne sjednice Vlade i premijer Andrej Plenković. 

- Kao što sam već istaknula - arbitraža je mrtva, a Slovenija je sama priznala svoje skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitražnog postupka. Jedino trajno rješenje je dijalog i bilateralni pregovori. Što prije to Slovenija shvati, prije ćemo riješiti ovo pitanje, objavila je predsjednica Kolioda Grabar-Kitarović na twitteru.

Preporuku nezavisnog odvjetnika na početku sjednice Vlade komentirao je i premijer.

- Slovenija i Hrvatska su dvije susjedne zemlje, dvije prijateljske zemlje koje puno toga veže i imamo više pozitivnih stvari na dnevnom redu nego jedno otvoreno pitanje koje je ipak nasljeđe  raspada bivše države. Spremni smo to pitanje rješavati dogovorom, dobrosusjedskim putem i običajenim putem rješavanja međusobnog razgraničenja  između dvije zemlje. Na kraju ćemo sigurno završiti za stolom i pronaći rješenje, ali takvo rješenje s kojim obje države mogu biti zadovoljne, to je ono što želim, rekao je premijer Plenković.

Nezavisni odvjetnici su posebnost Suda EU-a. Nezavisni odvjetnik ne zastupa ničije interese, ni stranaka ni javnosti, nego samo daje stručno mišljenje o relevantnim pravnim pitanjima. Sud nije vezan mišljenjem nezavisnog odvjetnika. 

- Na temelju mišljenja nezavisnog odvjetnika teško da će se moći nazrijeti odluka Suda. Dosadašnja praksa pokazuje da u predmetima koji se vode pred Velikim vijećem Suda EU-a, a to je slučaj i s ovom slovenskom tužbom, Sud slijedi mišljenje nezavisnog odvjetnika u malo više od 50 posto slučajeva. Ne možemo na temelju mišljenja nezavisnog odvjetnika prognozirati odluku Suda, kaže glasnogovornik Suda Balazs Lehoczki.

U predmetima koji se vode pred Malim vijećem, odluke Suda su u oko 80%o slučajeva u skladu s mišljenjem nezavisnog odvjetnika.

Javila se i naša reporterka Jasna Paro.

Odluka Suda u prvom polugodištu 2020.?

Odluka Suda može se očekivati u prvom polugodištu, a možda i u prvom tromjesečju sljedeće godine, rekao je novinarima glasnogovornik Suda Balazs Lehoczky.

S obzirom na to da je Hrvatska osporavala valjanost arbitražne odluke i odbijala po njoj postupiti zbog kompromitacije arbitražnog postupka, Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na temelju članka 259 Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) i predložila Sudu EU-a da utvrdi da Hrvatska krši 2. i 4. članak Ugovora, koji govori o poštovanju vladavine prava i lojalnoj suradnji među državama članicama EU-a.

Slovenija također tvrdi da Hrvatska krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, schengenskim propisima o kretanju osoba te direktivu o pomorskom prostornom planiranju.

Stajalište Hrvatske je da Sud EU-a nije nadležan odlučivati o zahtjevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dviju država nije doista riječ o sporu o primjeni i tumačenju prava EU-a, što bi bilo u nadležnosti Suda Europske unije.

Hrvatska drži da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primjenu međunarodnog prava, koji treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rješavanja sporova, uključujući pregovorima. 

Slovenski predsjednik i premijer o mišljenju

- Arbitražni sud utvrdio je granicu između Slovenije i Hrvatske, to ne može promijeniti niti današnje mišljenje nezavisnog odvjetnika Suda, kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Marjanom Šarcem i predsjednikom parlamenta Dejanom Židanom.

Premijer Marjan Šarec kazao je pak da Slovenija s Hrvatskom "želi razgovor o implementaciji arbitražne presude pa sada čeka na odgovor".

- Strpljivo čekamo da i u Zagrebu prepoznaju taj naš napor, kazao je Šarec.


Slovenski politički vrh za pritisak na Hrvatsku da odustane od odbacivanja arbitraže

Slovenski politički vrh suglasan je u namjeri da ustraje na obostranoj provedbi arbitražnog rješenja o granici s Hrvatskom i tome ne vidi alternativu i nakon što je neovisni odvjetnik Suda EU-a dao mišljenje da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog neprovedbe arbitražne odluke o granici, prema slovenskim medijima koji su prenijeli reakcije slovenskih dužnosnika.

- Ako sud EU-a u Luxembourgu ipak prihvati nadležnost za slovensku tužbu, suprotno mišljenju neovisnog odvjetnika koji je predložio da se proglasi nenadležnim, te ako se u nastavku tog postupka on završi u našu korist, doći će do pritiska na Hrvatsku da ipak provede arbitražnu odluku, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

On je dodao da slovenska politika i javnost na tome moraju ustrajati i da tome nema alternative.

- Ne treba nam nikakav B plan, sasvim je jasno da Hrvatska mora provesti arbitražnu odluku. Inače se uvijek neka jaka država, danas Hrvatska, sutra možda Poljska ili Njemačka može odlučiti da neće poštovati pravo, rekao je.

U suprotnom slučaju, ako ne prevladaju europsko i međunarodno pravo, onda je to pobjeda političke moći nad argumentom prava i takve članice EU-a ne zaslužuju mjesto u europskoj integraciji, prenosi Cerara ljubljansko "Delo".

Slovenski šef diplomacije koji je tužbu protiv Hrvatske zbog neprovedbe arbitražnog rješenja podnio prije godinu i pol dana, na kraju mandata vlade kojoj je predsjedavao, pozvao je na političko jedinstvo u Sloveniji u nepopustljivosti pri obrani arbitražnog rješenja i stava da se s Hrvatskom može razgovarati samo o provedbi arbitraže, a ne o samom graničnom pitanju na bilateralnoj razini.

Slovensko ministarstvo: Ovo za sud nije obvezujuće, to je samo jedan od koraka u proceduri

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je upozorilo da takvo stajalište za sam sud u nastavku procedure nije obvezujuće.  

- Sud EU-a nije vezan uz mišljenje nezavisnog odvjetnika niti je ono za Sud obvezujuće, nego je samo jedan od koraka u sudskoj proceduri, navelo je u priopćenju za javnost slovensko ministarstvo vanjskih poslova reagirajući odmah nakon objavljivanja mišljenja neovisnog odvjetnika. 

To je mišljenje, kako se navodi, početak sudskog postupka, a Slovenija vjeruje da će sam Sud prihvatiti pravne argumente koje je iznijela Slovenija i proglasiti se nadležnim u tom predmetu te se i sadržajno opredijeliti u odnosu na predmet slovenske tužbe.

Menard objašnjava slovenski prigovor na argumentaciju

Glavni slovenski prigovor na argumentaciju da je Sud EU-a nenadležan za tužbu Slovenije protiv Hrvatske, kako je to ocijenio nezavisni odvjetnik, koncentrira se na tvrdnju da je on pošao od "pogrešne" pretpostavke da se radi o još neriješenom graničnom sporu koji se tiče međunarodnog, a ne europskog prava, prenose slovenski mediji.

Nezavisni odvjetnik Priit Pikamäe je mimo onoga što Slovenija navodi u tužbi ustvrdio kako Slovenija od europskog suda očekuje da odredi granicu, kazala je ovlaštena slovenska agentica pred Sudom EU-a Maja Menard, dodavši da se tužba Slovenije ne odnosi na navodno otvoreni granični spor nego na to što Hrvatska neimplementacijom arbitražne presude o granici onemogućava Sloveniji da provodi zakone Europske unije s područja ribarstva i schengenskih pravila.

Slovenska agentica, a i drugi slovenski pravni stručnjaci čija mišljenja prenose mediji u Sloveniji, ističe kako Slovenija nije od Suda EU-a zatražila mišljenje o graničnom pitanju i je li ono još uvijek otvoreno jer je Slovenija uvjerena da je presuda arbitraže konačna i obvezujuća za obje strane: Sloveniju, ali i Hrvatsku koja presudu ne priznaje zbog kompromitacije arbitražnog postupka od strane Slovenije.

Nije istina da je granično pitanje otvoreno samo zbog toga što ga Hrvatska nije primijenila, kazala je Menard.

Naša reporterka Kristina Pešić u Ljubljani je razgovarala s političkim analitičarom Alemom Maksutijem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!