Rekordne temperature diljem Europe, veliki požar na istoku Londona

19.07.2022.

Zadnja izmjena 23:59

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/HRT/V.G./Hina

London

London

Foto: Tony O'Brien / Reuters

Toplinski val zahvatio je Europu. Bilježe se rekordne temperature, jugom haraju šumski požari. U Britaniji najtoplija noć u povijesti, zbog čega je prekinut željeznički promet, zatvorene su pojedine škole. I Francuska već trpi posljedice ekstremnih vrućina.


U nekoliko gradova i mjesta u Francuskoj zabilježena je najviša temperatura u povijesti. U Nantesu su jučer bila 42 stupnja, u Brestu gotovo 40... Ništa bolje nije ni danas...

- Veoma je vruće, ulice su prazne. Trgovina mora biti otvorena, ali željeli bismo zatvoriti jer nema nikoga, ni mačke nema na cesti., kaže Anne- Laury Siong, vlasnica trgovine u Redonu.

Žestoki toplinski val koji je zahvatio veći dio zapadne Europe, kreće se prema sjeveru i istoku kontinenta.

- Uzrok ovako visokih temperatura klimatske su promjene, kaže David Dehenauw, Belgijski kraljevski meteorološki zavod.

Veliki požar na istoku Londona

Na udaru goleme mase vrućeg zraka jesu Belgija, Nizozemska, Njemačka, Velika Britanija...

Nakon nikad toplije noći, malo poslije podneva u londonskoj zračnoj luci Heathrow izmjereno je 40,2°C - najviše u britanskoj povijesti.

- Odlazimo na odmor na mjesta s ovakvim temperaturama i nekako se s tim nosimo. Spavanje je izazov, ali osim toga sve je u redu, kaže Luke Beeson, stanovnik Lewesa.

No, vlakovi su stajali, zbog užarenih pista odgađani su letovi, ceste su se "topile"...

video thumb

Veliki požar na istoku Londona uništio je kuće u selu Wennington, spaljujući obližnja sasušena polja. I u drugim mjestima oko grada gore velike travnate površine, a prometnice obavija gusti dim.

Gust dim nadvio se nad istočnim Londonom. Stotinjak vatrogasaca gasilo je požar koji je zahvatio kuće. Stanovnici su evakuirani.

Londonski vatrogasci proglasili su uzbunu i apelirali na ljude da ne pale roštilj na otvorenom.

- Veoma smo zabrinuti jer vatrogasna brigada ne odgovara onako kako treba i želi. Običnim danom od poziva do mjesta požara treba joj 6 minuta. Dada im da dođu treba više od 20. To pokazuje pod kakvim su pritiskom, rekao je Sadiq Khan, londonski gradonačelnik.

- Požari su pod kontrolom, službe su raspodijeljene i pod velikim pritiskom pa molimo građane za pomoć, da u sljedećih 12 do 24 sata budu razumni, poručio je Jonathan Smith, pomoćnik povjerenika londonske vatrogasne brigade.

Vatrogasci su objavili da je požar u Kentonu, dijelu Londona, pod kontrolom.

Suočena s nezapamćenim temperaturama, Britanija, koja se muči da održi glavne prometne usluge, proglasila je nacionalno izvanredno stanje.

Galerija
London, Foto: Tony O'Brien/Reuters
London, Foto: Tony O'Brien/ReutersLondon, Foto: Tony O'Brien/ReutersLondon, Foto: Tony O'brien/Reuters

U Francuskoj, Grčkoj, Španjolskoj i Portugalu vatra i dalje pustoši isušene šume i raslinje.

- Strašno je vidjeti kako gore sela, šume..., ali ljudski gubici su nenadoknadivi, kaže Isabel Rodriguez, glasnogovornica španjolske vlade.

Gori i na zapadu Slovenije. Hrvatski protupožarni zrakoplov danas je gasio vatru na planini Čvrsnici u Parku prirode Blidinje.

Šumski požar približio se Ateni, prijeti stambenim područjima

Šumski požar pogonjen snažnim vjetrovima bjesni planinskim područjem blizu kuća na rubovima grčke prijestolnice u utorak, što je potaknulo vlasti da narede evakuaciju barem jednog područja.

Oko 78 vatrogasaca je uz 22 vozila i 16 kanadera i helikoptera, pokušava obuzdati požar u Penteliju, oko 27 kilometara od središta Atene, prije nego što se dalje proširi.

Glasnogovornik vatrogasne postrojbe rekao je Reutersu da šumski požar zasad ne prijeti direktno domovima, no da ga je teško kontrolirati.

Državna televizija ERT rekla je da su oko 16 sati vlasti naredile evakuaciju područja Drafi.

Agencija France presse piše da je grčka civilna zaštita pozvala na evakuaciju šest sela, a požar koji potpiruje jaki vjetar doveo je i do zatvaranja nekih cesta.

Šumski požari i dalje haraju isušenim predjelima u Francuskoj i Španjolskoj, iako se živa spušta prema uobičajenijim ljetnim razinama.

U Portugalu je oko 50 općina, uglavnom u središnjim i sjevernim regijama, i dalje pod "maksimalnim rizikom" od šumskih požara.

Okoliš u Australiji je ugrožen kao nikada do sada, u lošem je stanju i nastavlja propadati, a situacijom se ne upravlja primjereno, stoji u izvješću australske vlade.

- U izvješću nema ničeg što već ne znamo. Ovo je četvrto izvješće o stanju okoliša i svaki put nam se kaže da je stanje sve teže jer ne poduzimamo ono što trebamo, kaže Kelly O'Shanassy, izvršna direktorica Australske zaklade za zaštitu prirode.

Šumski požari, suše, ljudske aktivnosti i globalno zatopljenje ugrožavaju jedinstveni australski biljni i životinjski svijet.

video thumb

 Više od polovine teritorija Europske unije u opasnosti je od suše, koja utječe na prinos usjeva. Nužno je uvođenje izvanrednih mjera upravljanja vodnim resursima - ma sve to upozorava najnovije izvješće Europske komisije.

- Crveni alarm izdan je za 46 posto europskog teritorija, za velike države kao što su Francuska, Portugal, Nizozemska, Belgija, dijelove Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva. Taj crveni alarm uključuje izvanredne mjere upravljanja vodnim i energetskim resursima. Za Sloveniju, Hrvatsku, Poljsku i Mađarsku izdano je upozorenje da se pripreme za moguće stanje pripravnosti u slučaju suše, rekla je Jasna Paro za središnji Dnevnik.

Više pogledajte u videu:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!