21:03 / 07.05.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Inicijativa za uvrštavanje Vinkovaca u Kuću europske povijesti

Karlo Ressler

Karlo Ressler

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj Europskog parlamenta za EU proračun 2022. Karlo Ressler predstavio je u Vinkocima vlastitu inicijativu o uvrštenju Vinkovaca u Kuću europske povijesti.

- Kuća europske povijesti je vodeći muzej posvećen transnacionalnim fenomenima koji su formirali naš kontinent. Vinkovci mogu biti ponosni na svoju kulturu, povijest i tradicijsku baštinu i zbog toga sam i pokrenuo ovu inicijativu - kazao je Karlo Ressler, dodajući kako 8000 godina duga povijest življenja na tlu Vinkovaca daje za pravo tome gradu da se nađe visoko na mjestu u Kući europske povijesti.

- Postoji duboka isprepletenost Vinkovaca u same začetke europske povijesti - ustvrdio je Ressler, naglasivši kako Vinkovci ne baštine samo bogatu povijest već su i mjesto koje živi u sadašnjosti i bilježi značajna ulaganja u razvoj.

- Došao sam ovdje i da razgovaram s čelnicima grada o onome što je pred nama i što nam se otvara s više od 24 milijarde eura koje će Hrvatskoj biti na raspolaganju u novom financijskom razdoblju, a koje su prilika i za Vinkovce - kazao je Ressler te poručio kako je sigurno da Vinkovci za deset godina neće biti ni približno onakvi kako izgledaju danas ili su izgledali u bliskoj prošlosti.

Po riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, uvrštavanjem Vinkovaca kao najstarijeg naselja u Europi u postav Kuće europske povijesti doprinijet će se turističkoj prepoznatljivosti ovoga kraja i povećanju značaja činjenice kako na samom istoku Europe postoji mjesto s 8000 godina kontinuirane naseljenosti.

Ministar obrane Mario Banožić ocijenio je kako tek dolaze dobra vremena i za Vinkovce i za Vukovarsko-srijemsku županiju pa i cijelu Slavoniju i Baranju.

- Nova financijska perspektiva od sedam godina će se vjerojatno razvući i koju godinu više, možda i deset godina što znači da smo mi u ovom trenutku spremni definirati izvore financiranja za naše projekte kroz narednih deset godina - kazao je Banožić.

Tijekom sastanka, zatvorenog za novinare, ravnateljica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA Danijela Slipčević predstavila je projekte koji su do sada realizirani iz europskih i domaćih izvora u Vinkovcima te buduće razvojne planove, rekavši kako Vinkovci imaju spremnih projekata u vrijednosti većoj od 200 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!