22:03 / 16.10.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Deseci tisuća sindikalista protiv neofašističkih skupina

Rim: Deseci tisuća članova talijanskih sindikata protiv neofašističkih skupina

Rim: Deseci tisuća članova talijanskih sindikata protiv neofašističkih skupina

Foto: Johannes Neudecker / DPA/Pixsell

Tjedan dana nakon napada na sjedište sindikata CGIL-a, deseci tisuća članova najvećih talijanskih radničkih sindikata u središtu Rima pozvali su vladu da stane na put neofašizmu.

Prošli tjedan policija je uhitila 12 osoba, među kojima i čelnike ekstremno desno orijentirane grupe Forza Nuova. Tisuće pripadnika te skupine izašle su na ulice Rima, prosvjedujući protiv obveznih 'zelenih propusnica' za sve radnike.

Neki među njima probili su policijske kordone nastojeći doprijeti do ureda premijera, a drugi dio prosvjednika uspio je doći do sjedišta najvećega talijanskog sindikata CGIL.

Najjači talijanski sindikati CGIL, CISL i UIL pozvali su vladu da rastjera pripadnike neofašističkih i neonacističkih grupa. Slogan im je bio "Ne fašizmu i nasilju, da radu, sigurnosti i pravima".

- Tražimo konkretna djela, a ne samo brbljanje. Vrijeme je da država pokaže svoju demokratsku moć u provedbi zakona i ustava, rekao je s pozornice glavni tajnik CGIL -a Maurizio Landini. Zemlja koja je izgubila pamćenje nema budućnosti, dodao je.

Organizatori procjenjuju da je u današnjim prosvjedima sudjelovalo između 50.000 i 60.000 ljudi. Čelnik CISL-a Pierpaolo Bombadieri rekao je da ih se okupilo čak 100.000.

Prošlotjedni su neredi izazvali osudu brojnih političara. Kritizirali su ih Matteo Salvini i Giorgia Meloni, vođe ekstremno desno orijentirane stranke Liga, odnosno Braća Italije.

U skladu s odlukom suca dvojica čelnika Forza Nuove ostaju do daljnjega u pritvoru.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!