Talijani nastavljaju s prosvjedima protiv propusnica

16.10.2021.

15:01

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Propusnica koja dokazuje da je osoba cijepljena, da ima negativan test ili da se nedavno oporavila od covida-19 od jučer je obvezna za sve zaposlene na javnim i privatnim radnim mjestima u Italiji. Najava uvođenja mjere pridonijela je povećanju stope cijepljenja u Italiji, ali i izazvala nezadovoljstvo.

Tvrtke koje ne osiguraju da im zaposlenici imaju zelenu propusnicu bit će kažnjene do 1000 eura. Vlasti kažu da će kina, kazališta i koncertne dvorane moći raditi u punom kapacitetu, ako svi posjetitelji imaju "zelenu propusnicu".

Kao što se i očekivalo, bilo je prosvjeda pa su tako, prema medijskim izvješćima, stotine zaposlenih štrajkale u važnim lukama u Trstu i Genovi. Štrajkaši su pokušali blokirati ulaze u luku, ali nije bilo većih poremećaja.

U nekoliko drugih talijanskih gradova također je bilo prosvjeda. Prosvjednici su u više navrata pokušavali blokirati ceste i trgove te zaustaviti promet. Policija je brzo u većini slučajeva uspjela rastjerati takva okupljanja.

Daljnji skupovi planirani su za petak, uključujući jedan u Rimu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!