11:24 / 19.11.2020.

Autor: Hina/Dnevnik/IMS/HRT

Samit EU-a: Što prije riješiti blokadu financijskog paketa

Foto: Stephanie Leqocq/REUTERS

Foto: Stephanie Leqocq/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Neće se moći zaobići ni blokada sedmogodišnjeg proračuna i plana za oporavak ukupno teškog 1824 milijarde eura.
Sedmogodišnji proračun i plan za oporavak, koji su zapeli zbog blokade Mađarske i Poljske, moraju se prihvatiti što prije jer su jako bitni za oporavak europskih gospodarstava, izjavio je u četvrtak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

- U srpnju smo jednoglasno dogovorili Višegodišnji financijski okvir i plan za oporavak. Sada moramo i dalje ostati jedinstveni i provesti taj dogovor jer je taj financijski paket jako bitan za naš ekonomski oporavak, izjavio je Michel na konferenciji za novinare nakon virtualnog europskog samita.

Rasprava o  mađarsko-poljskoj blokadi višegodišnjeg proračuna i plana za oporavak trajala je tek 15-minuta, a u raspravi je sudjelovalo samo pet sudionika.

O blokadi koja bi se mogla izroditi u veliku krizu uvodno je govorio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, zatim je njemačka kancelarka Angela Merkel čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a kratko opisala trenutačnu situaciju.

Još su govorili mađarski i poljski premijeri Viktor Orban i Mateusz Morawiecki, koji blokiraju sedmogodišnji proračun i plan za oporavak, paket ukupno težak 1824 milijarde eura, jer se ne slažu da se dodjela europskih sredstava uvjetuje poštivanjem načela vladavine prava.

Peti govornik bio je slovenski premijer Janez Janša, koji je u pismu čelnicima EU-a pokazao potpuno razumijevanje za mađarskih i poljskih argumenata iako Slovenija nije blokirala usvajanje paketa.

Michel je rekao da se većina država slaže s uvođenjem mehanizma kojim će se dodjela europskih sredstava uvjetovati poštivanjem vladavine prava, ali da je "dio članica" rekao da ne može podržati većinu.

- Mi ćemo nastaviti raspravu kako bismo pronašli rješenje prihvatljivo za sve, rekao je Michel.

Merkel je nakon samita izjavila da se mora pronaći rješenje za blokadu.

- Moramo pokušati naći rješenje. Jasno je koliko je to važno. Riječ je o ozbiljnom problemu koji moramo riješiti i na tome ćemo teško i ozbiljno raditi, rekla je kancelarka.

Sličnu poruku uputila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

- Trebamo sjesti, pregovarati, saslušati koji su problemi i pokušati ih riješiti, istaknula je.

Rasprava o mađarsko-poljskoj blokadi višegodišnjeg proračuna i plana za oporavak, kojom je u četvrtak počeo virtualni europski summit, trajala je 15 minuta, a sudjelovalo je samo pet sudionika.

- Glavna tema ovog sastanka je zaustavljanje epidemije izazvane koronavirusom, to je i razlog zašto svaka dva tjedna lideri zemalja članica održavaju ovakve videokonferencije. Večeras su razgovori usmjereni na razvoj cjepiva, koje je u završnoj fazi, masovna i brza testiranja građana i na bolju koordinaciju restriktivnih mjera koje je svaka država uvela, javila je za Dnevnik HTV-a Jasna Paro.Dodala je, vezano za mađarsko-poljsku blokadu i sedmogodišnji proračun, da su to teme koje se nikako ne mogu izbjeći.

O blokadi koja bi se mogla izroditi u veliku krizu uvodno je govorio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a zatim je njemačka kancelarka Angela Merkel, čija zemlja predsjeda Vijećem EU-a, kratko opisala trenutačnu situaciju.

Još su govorili mađarski i poljski premijeri, Viktor Orban i Mateusz Morawiecki, koji blokiraju sedmogodišnji proračun i plan za oporavak, paket ukupno težak 1824 milijarde eura, jer se ne slažu da se dodjela europskih sredstava uvjetuje poštovanjem načela vladavine prava. Peti govornik bio je slovenski premijer Janez Janša, koji je u pismu čelnicima EU-a pokazao potpuno razumijevanje za mađarske i poljske argumente iako Slovenija nije blokirala prihvaćanje paketa.

➡️ Mađarska i Poljska blokirale EU proračun i plan za oporavak 

Iz diplomatskih izvora se doznaje da je Michel prije početka summita kontaktirao sve čelnike zemalja članica kako bi osigurao da "rasprava bude pod kontrolom". Od same rasprave se i nije mnogo očekivalo s obzirom na to da je riječ o videosastanku, neprimjerenom formatu za raspravu o tako složenim pitanjima o kojima je nemoguće postići napredak bez izravnih razgovora i bilateralnih sastanaka.

Diplomatski izvori ističu da "ne podcjenjuju ozbiljnost situacije" i kažu da je politički dogovor postignut na summitu u srpnju potrebno što prije provesti donošenjem potrebnih zakona.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti od 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijardi nepovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to više od 1800 milijardi eura.

Da bi se taj politički dogovor mogao početi provoditi, potrebno je obaviti zakonodavni postupak, što je posao Vijeća i Europskog parlamenta. Sada je to zapelo zbog protivljenja Mađarske i Poljske.

Potrebno je što prije pronaći izlaz iz ove situacije s obzirom na teške gospodarske prilike zbog pandemije izazvane koronavirusom. Većina zemalja članica ističe da su im hitno potrebna europska sredstva i da je nedopustivo da svi budu taoci dviju zemalja.

Nakon rasprave o višegodišnjem proračunu i planu za oporavak, čelnici su nastavili summit raspravom o koordinaciji borbe protiv pandemije izazvane koronavirusom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!