Sanchez obećao potporu Srbiji na putu u EU i rješavanju pitanja Kosova

29.07.2022.

22:37

Autor: T.D./HRT/Hina

Pedro Sanchez

Pedro Sanchez

Foto: Jon Nazca / REUTERS

Španjolska podupire pristupanje Srbije Europskoj uniji, a u pogledu Kosova vjeruje u potrebu poštivanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, rekao je u petak u Beogradu španjolski premijer Pedro Sanchez.

- Srbija u Španjolskoj ima prijatelja koji će joj pomoći da postane dio Europske unije, izjavio je Sanchez poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Socijalist Sanchez je u Beogradu počeo balkansku turneju i prvi je premijer Španjolske koji će posjetiti Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, gdje je od 1997. do 1999. bio šef ureda visokog predstavnika UN-a, sunarodnjaka Carlosa Westendorpa

- Podržavamo proces proširenja EU-a, jer je Zapadni Balkan dio Europe i treba postati dio naše zajednice. Nemojte sumnjati da će Španjolska davati podršku vašem članstvu u Uniji, izjavio je Sachez na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.

Istaknuo je da Srbiju i Španjolsku povezuje "potreba da se poštiva međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet".

- Mi podržavamo Srbiju kad je riječ o Kosovu. Španjolska je bila i bit će uvijek uz Srbiju u obrani tih principa, rekao je Sanchez.

Španjolska je jedna od pet članica EU-a koja ne prizanje neovisnost Kosova i sama suočena s nastojanjima za samostalnosti svoje pokrajine Katalonije. 

Madrid od 30. lipnja 2023. preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-om, a prema Sanchezovu uredu on turneje zatražiti od zemalja zapadnog Balkana da provedu reforme koje traži Bruxelles.

Sanchez će poslije dvodnevnoj posjeta Srbiji otputovati u BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!