Španjolski premijer pozvao na neformalno odijevanje zbog uštede energije

29.07.2022.

18:13

Autor: T.D./HRT/Hina

Pedro Sanchez

Pedro Sanchez

Foto: Fernando Calvo / Reuters

Španjolski premijer Pedro Sanchez u petak je zatražio od svojih ministara, javnih dužnosnika i zaposlenika privatnog sektora da prestanu nositi kravate te da se rashlađuju dok traju toplinski valovi koji potiču snažniji rad klima uređaja. 


- Želim da svi primijetite da ne nosim kravatu, rekao je Sanchez na konferenciji za medije. 

- To znači da svi možemo energetski štedjeti, dodao je socijalistički premijer. 

Visoke ljetne temperature stvorile su veći pritisak na europsku električnu mrežu i potaknuli zabrinutost oko mogućnosti uštede plina radi potencijalne daljnje redukcije pošiljaka tog energenta iz Rusije. 

Sanchez je u ozbiljnijem tonu rekao da će njegova vlada idući tjedan uvesti izvanredne mjere kako bi poboljšala djelotvornost i uštedu energije. 

Zasad je samo otkrio da je od ministara i svih javnih zaposlenika zatražio da ne nose kravatu ako to nije nužno jer se time štedi energija, što je jako važno za Španjolsku. Dodao je da na to poziva i privatni sektor, ako to već i sam nije napravio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!