U Bruxellesu u tijeku sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a

03.03.2022.

12:31

Autor: Dnevnik u podne/IMS/M.Š./Hina/HRT

Jasna Paro, Bruxelles

Jasna Paro, Bruxelles

Foto: HTV / HRT

U Bruxellesu je počeo sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja Europske unije, a glavna je tema veliki izbjeglički val.

Rat u Ukrajini mogao bi izazvati jednu od najvećih izbjegličkih kriza, postavlja se pitanje je li Europska unija spremna primiti milijune izbjeglica.

Europa se priprema i razina solidarnosti i zajedništva, od istoka do zapada je izvrsna, no to nije dovoljno, rekla je u javljanju iz Bruxellesa u podnevnom Dnevniku reporterka HTV-a Jasna Paro

- Europa treba zajednički, sveobuhvatni plan i pravni okvir kakav nije imala 2015. i 2016. kada je bila također izložena velikim migrantskih valovima sa svih strana. Ministri bi trebali razgovarati i već razgovaraju o konkretnijim mjerama i planovima o kojima su već razgovarali prije pet dana na dramatičnom sastanku. U međuvremenu je Europska komisija pripremila pravni tekst i dokumente koji su danas na stolu. 

Svi građani Ukrajine, koji su legalizirali boravak u Ukrajini, koji su stekli pravo na azil u Ukrajini, i svi članovi njihovih obitelji mogli bi ostvariti pravo na zaštitu na području cijele Europske unije.

- Mogli bi se slobodno kretati, zapošljavati, školovati, imali bi pravo na zdravstvenu zaštitu. Mogli bi na području EU-a uvesti svoju osobnu imovinu bez carine. Odluke se donose kvalificiranom većinom. Ministri danas, kako saznajem, neće o tome glasovati, ali bi se mogli politički približiti, da bi se odluka mogla donijeti u roku idućih nekoliko dana, dodaje Paro.

Također, razgovarat će se osim pomoći izbjeglim građanima i o tome kako države mogu jedne drugima pomoći.

- Znamo da financiranje i pomoć izbjeglicama košta i da je to financijsko opterećenje za svaku Vladu. 

video thumb

- Jučer sam posjetila poljsko-ukrajinsku granicu, prije sam bila i na drugim ukrajinskim granicama. Moram reći da me se dojmio napor građana Europske unije koji rade kao volonteri, pribavljaju odjeću i hranu i sve što je potrebno za pomoć izbjeglicama. Otvaraju svoje domove kako bi prihvatili izbjeglice. Ovo je trenutak da budemo ponosni što smo Europljani, ali i trenutak za važne odluke. Trebamo imati zakonodavstvo koje će štititi izbjeglice, poručila je europska povjerenica za unutarnja pitanja Ylva Johansson

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!