Europski lideri o proširenju EU-a

07:55 / 23.06.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Summit čelnika EU-a

Summit čelnika EU-a

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Europski parlament je u četvrtak pozvao da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidatkinja za članstvo u EU-u bez odgode, naglašavajući pritom da konačno pristupanje ovisi o provedbi reformi i ispunjavanju kriterija. Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvom 28. veljače, četvrtog dana ruske invazije, nakon čega su to 3. ožujka zatražile i Moldavija i Gruzija.

Europski lideri trebali bi podržati kandidatski status Ukrajine i Moldavije.

- Mislim da je to sasvim sigurno i da će to biti jedna od lakših odluka i rasprava koja večeras čeka lidere EU-a. Kada se to potvrdi, to će biti povijesna odluka jer će Ukrajina biri prva zemlja koja je dobila status kandidata dok je u ratu, javila je Jasna Paro iz Bruxellesa.

Prijedlog komisije je, rekla je Paro, krajnje simboličan.

- Svi su svjesni da je to velika, moralna gesta, ali i jako velika geopolitička poruka Ukrajini koja je izložena dnevnom razaranju. To je i poruka Rusiji kao agresoru, dodala je Paro.

Ubrzani postupak za dobivanje kandidacijskog statusa otvara puno pitanja općenito o proširenju EU-a i lideri će večeras posebno o tome razgovarati.

- Bruxelles je godinama državama zapadnog Balkana govorio da njihov proces pristupanja ide sporim ritmom i s puno prekida jer nema brzog puta u EU. Sada ova izvanredna situacija u Ukrajini sve to mijenja i to je prilika za sve, posebno za države zapadnog Balkana da ubrzaju svoj postupak, dodala je.

Postoji vrlo snažan geopolitički pritisak da EU proširi svoj utjecaj na širi prostor, objasnila je Paro dodavši da se u tom kontekstu premijer Andrej Plenković posebno založio da BiH dobije kandidacijski status.

- Bez obzira na to što neka konkretnih rezultata proširenja, ovaj summit bi mogao ostati zapamćen kao summit proširenja jer je to jedna od dominantnih tema, zaključila je Paro. 

video thumb

Europska komisija je prošli tjedan objavila mišljenje o ta tri zahtjeva i preporučila Vijeću EU-a da potvrdi njihovu perspektivu. Ta odluka donosi se i uz suglasnost Europskog parlamenta.

Zastupnici u Europskom parlamentu u četvrtak su s 529 glasova 'za', 45 'protiv' i 14 suzdržanih prihvatili rezoluciju kojom se poziva čelnike država koji se u četvrtak i petak sastaju na dvodnevnom sastanku na vrhu u Bruxellesu da Ukrajini i Moldaviji bez odgode dodijele status EU kandidata, priopćeno je iz te institucije.

Zastupnici smatraju da isto treba omogućiti i Gruziji kad dovrši potrebne reforme.

U rezoluciji su poručili kako bi taj potez pokazao vodstvo, odlučnost i viziju, naglašavajući kako je proširenje i u interesu same Europske unije.

Vlasti triju zemalja pozvane su da nedvosmisleno pokažu svoju političku odlučnost u pogledu provedbe europskih ambicija svojeg stanovništva tako što će ubrzati reforme i što prije učinkovito ispuniti kriterije za članstvo u EU-u.

Ne postoji ubrzani put prema EU-u i pristupanje je utemeljeno na zaslugama i strukturiranom procesu koji zahtijeva ispunjavanje kriterija i učinkovitu provedbu reformi, naglašavaju zastupnici.

Proširenje nema alternativu te ono više nego ikad prije predstavlja geostrateško ulaganje u stabilan, snažan i ujedinjen EU, stoji u rezoluciji u kojoj se zahtijeva i revitalizacija procesa proširenja država zapadnog Balkana.

Europsko vijeće pozdravlja hrvatsko ispunjenje svih konvergencijskih kriterija utvrđenih u Ugovoru. Podržava prijedlog Komisije da Hrvatska usvoji euro 1. siječnja 2023. i poziva Vijeće da brzo prihvati relevantne prijedloge Komisije, kaže se u nacrtu zaključaka. To je predzadnji korak u procesu odlučivanja o pridruživanju Hrvatske europodručju. Posljednji korak bit će prihvaćanje triju zakonodavnih prijedloga o ulasku Hrvatske, što će se dogoditi na sastanku Vijeća za ekonomiju i financije 12. srpnja.

Glavna tema samita je pitanje proširenja, odnosno davanje kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, dok bi Gruzija trebala dobiti obećanje o europskoj perspektivi, što otprilike odgovora statusu potencijalnog kandidata. Zasad nema naznaka da bi se itko protivio kandidatskom statusu za Ukrajinu i Moldaviju.

Čelnici su razgovarali i o zapadnom Balkanu. Iz kabineta predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela kažu da je predviđena konferencija za novinare odgođena zbog nedostatka vremena budući da je sastanak trajao dulje od predviđenog i da zajednička deklaracija nije ni bila predviđena. Unatoč izostanku bilo kakvih rezultata, iz Michelova okruženja kažu da je sastanak dobro prošao.

Tri zemlje članice traže da se i Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, ali ne vidim konsenzus o tome, izjavio je visoki dužnosnik EU-a, dobro upućen u pripreme samita.

Jučer, uoči važnog sastanka hrvatski premijer Andrej Plenković održao je govor pred zastupnicima Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici. Najavio je da će Vijeće EU-a sljedeći tjedan uputiti formalni prijedlog odluke o ulasku Hrvatske u šengenski prostor 1. siječnja iduće godine. Konačnu odluku očekuje najesen.

Zauzeo se za to da Ukrajina dobije status kandidatkinje za članstvo u Uniji, a isto je zatražio i za Bosnu i Hercegovinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!