Uoči summita EU-a u Versaillesu, Plenković se sastao s čelnikom CDU-a

10.03.2022.

14:18

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/J.L.

Versailles

Versailles

Foto: Sarah Meyssonnier / REUTERS

U Versaillesu će poslijepodne početi dvodnevni neformalni summit čelnika država članica Europske unije. Glavna tema bit će vojna agresija na Ukrajinu. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u pozivnom je pismu ponovio da je Rusija vratila rat u Europu. 

Na summitu će biti riječi o stanju u Ukrajini, odgovoru na ukrajinski zahtjev za članstvo u EU-u i smanjenju ovisnosti o ruskoj energiji.

Prvotna zamisao francuskog predsjedništva bila je da se ovaj neformalni summit posveti europskom modelu rasta i investicija do 2030., ali ruska invazija na Ukrajinu, ukrajinski zahtjev za članstvo i sigurnosna situacija u Europi promijenili su taj plan.

Drugod dana summita razgovarat će se o europskom modelu rasta i investicijama do 2030. godine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković prije početka summita sastao se s čelnikom CDU-a Friedrichom Merzom. U svojoj objavi na Twitteru navodi da je bilo riječi o potpori Ukrajini, provedbi restriktivnih mjera i važnosti europskog jedinstva te situaciji u BiH i potrebi dogovora o izmjenama Izbornog zakona.

Izvori u EU-u spominju kako je moguće da će se Ukrajini ponuditi tješnja integracija u jedinstveno europsko tržište, povezivanje u tržište energije i mogućnost pojačanog partnerstva, budući da je postupak proširenje dugotrajan proces.

Što se tiče smanjenja ovisnosti o ruskoj energiji, među državama članicama zasad nema suglasnosti u kojem bi roku EU trebao postati neovisan. Neke traže da se to postigne do 2030., a dio njih ranije, 2027., kažu europski izvori. U nacrtu izjave stoji da se slažu vezano za postupno smanjenje ovisnosti o uvozu ruskog plina, ugljena i nafte, ali se ne spominje nikakav datum.

Očekuje se da će se čelnici zauzeti za jačanje obrambenih sposobnosti i povećanje sredstava za obranu u nacionalnim proračunima, što je predviđeno i u obrambenim ciljevima NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!