20:59 / 18.11.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Sebastian Kurz ostao bez zastupničkog imuniteta

Sebastian Kurz

Sebastian Kurz

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz izgubio je u četvrtak zastupnički imunitet nakon što su zastupnici jednoglasno donijeli takvu odluku kako bi omogućili nastavak istrage zbog navodne korupcije.

Za ukidanje imuniteta šefu zastupničkog kluba Austrijske narodne stranke (OVP) glasala je i njegova stranka koja smatra da je što prije nužno razjasniti optužbe.


Kurz je, nakon podnošenja ostavke na mjesto kancelara, bio zaštićen zastupničkim imunitetom pošto je prešao u parlament.


Protiv njega se vodi istraga zbog pronevjere novca, a optužen je i za davanje lažne izjave pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom, vezano uz aferu Ibiza.


Kurz niječe sve optužbe na svoj račun.


Serija pretraga 6. listopada u uredu kancelara, sjedištu OVP-a i u ministarstvu financija dovela je do više otkrića zbog čega je Kurz ubrzo podnio ostavku. Ali ostao je zastupnik i nastavlja voditi stranku i zastupnički klub.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!