Sicilija proglasila šestomjesečno izvanredno stanje zbog požara

08.08.2021.

08:43

Autor: Hina/HRT/D.D.

Sicilija proglasila izvanredno stanje zbog požara

Sicilija proglasila izvanredno stanje zbog požara

Foto: Roberto Viglianisi / REUTERS

Regionalna vlada Sicilije proglasila je izvanredno stanje na šest mjeseci zbog požara koji haraju otokom od kraja srpnja, prenosi u nedjelju agencija dpa.

Regionalni predsjednik Nello Musumeci objavio je na Facebooku da će neuobičajeno visoke temperature i abnormalni vremenski uvjeti predstavljati rizik idućih tjedana.


U međuvremenu, na Sardiniji, vatrogasno društvo u pokrajini Oristano objavilo je da je u subotu ujutro izbio požar u turističkom objektu.


Vatrogasci su spriječili širenje požara na obližnje raslinje, dodali su. Nema izvještaja o žrtvama.


Oristano, smješten na zapadnoj obali mediteranskog otoka, nedavno se borio s velikim šumskim požarima koji su nanijeli veću štetu.


Neuobičajeno visoke temperature koje se penju iznad 40 Celzijevih stupnjeva uzrokuju sušu u južnoj Italiji, potpirujući požare. Vjeruje se da mnogi požari namjerno izazvani.


Talijanski vatrogasci objavili su da su u subotu bili na 800 intervencija, uključujući 106 u jugoistočnoj regiji Apuliji, 120 u jugozapadnoj Kalabriji i 188 na Siciliji.


Poljoprivredna udruga Coldiretti opisala je ovo ljeto kao najtoplije u desetljeću. Sicilija, Kalabrija i Apulija najteže su pogođene u nedavnim požarima.


Dvije osobe u pokrajini Reggio Calabria poginule su požarima, objavila je vatrogasna postrojba.

Drama u Grčkoj se nastavlja

Vatra bukti u predgrađima Atene. Zemljom trenutačno bjesni više od 150 požara, a u šest područja proglašeno je izvanredno stanje. Dvije su osobe poginule, tisuće turista i stanovnika evakuirane. Gašenje otežavaju jaki vjetrovi i vrućina.


Turska: Vatra u Antalyji zaustavljena je nakon 218 sati borbe

U Turskoj od više od 200 požara koji su proteklih tjedana buknuli na jugozapadu zemlje nije ugašeno još samo pet. Vatra u Antalyji zaustavljena je nakon 218 sati borbe. Vlasti su obećale obnoviti ekosustav sadnjom 250 tisuća stabala. Hrvatski kanader, koji je sudjelovao u gašenju, jučer se vratio u vojarnu Zemunik.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!