'Biblijski' požari pustoše Grčku, dramatično u predgrađu Atene

07.08.2021.

13:17

Autor: Gordan Žvanović/Marko Stričević/HTV/IMS

Apokaliptične fotografije iz Grčke

Apokaliptične fotografije iz Grčke

Foto: REUTERS / -

Šumski požari nastavljaju harati Mediteranom. Od juga Italije, preko Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke, do jugozapada Turske, u ovom trenutku aktivno je nekoliko stotina većih požara. U Kaliforniji bjesni treći požar po veličini u povijesti te američke savezne države. 

Galerija
Otok Evia, Grčka, Foto: Nicolas Economou/REUTERS
Požar bjesni sjeverno od Atene, Foto: Costas Baltas/REUTERSEvia u plamenu, Foto: Nicolas Economou/REUTERSStanje sjeverno od Atene, Foto: Giorgos Moutafis/REUTERSPosljedice požara sjeverno od Atene, Foto: Alexandros Avramidis/REUTERS

Više od 150 požara aktivno je na teritoriju Grčke, a najveći hara sjeverom otoka Eubeje, odnosno Evije. Evakuirano je mjestašce Limni u kojem je bilo oko tisuću ljudi. Ni sto kilometara južnije na kopnu, vatra je razorila nacionalni park na planini Parnitha. U njezinu podnožju počinje tromilijunski atenski megalopolis.

Ondje je tijekom noći gorio Thrakomakedones, sjeverno predgrađe glavnog grada. Proteklih dana tisuće mještana prisilno su napustile domove, a u borbu s požarom dalo se 700 vatrogasaca - među njima i pomoćne brigade iz Francuske, Izraela i Cipra. U selu nekoliko kilometara sjevernije mjesno stanovništvo danas se ipak moglo vratiti domovima. Suočili su se s teškim stanjem.

- Uvjeravam sve ljude pogođene požarom da su mi oni prioritet. Sva spaljena zemlja bit će pošumljena, a mijenjat ćemo i metode zaštite od poplava i požara, poručio je grčki premijer Kiriakos Micotakis. 

38-godišnji vatrogasac dobrovoljac iz jednog od nastradalih sela na Atici poginuo je pri gašenju, nakon što se na njega srušio električni stup. Odande su evakuirane tisuće stanovnika.

- Razmjere katastrofe vidjeli smo već u televizijskom prijenosu. Teška srca napustili smo svoje domove, a sada kada smo se vratili na spaljenu zemlju, još je i teže, priča Giannis, stanovnik sela Ippokrateios Politeia.

Društvenim mrežama kruži apokaliptična snimka iz Grčke, pogled na vatrenu stihiju s trajekta:

O opuštanju nema govora. Karta Europskog centra za koordinaciju hitnih intervencija pokazuje da je procjena za većinu sjeveroistočnog Mediterana, uključujući dijelove Hrvatske, u tjednu koji dolazi dalje - ekstremna opasnost od požara.


Karta Europskog centra za koordinaciju hitnih intervencija

Karta Europskog centra za koordinaciju hitnih intervencija

Foto: Dnevnik / HRT

Samo oko Atene buknula su još tri velika požara, koji se protežu kilometrima i prijete predgrađima. Ponovno su evakuirani stanovnici naselja Varybobi, koje je ugrozio i veliki požar prije četiri dana. Dvije su osobe poginule - jedna od njih je vatrogasac na kojeg se srušio električni stup. Uz toplinski val, koji još traje, vatru raspiruju nepredvidivi, snažni vjetrovi.

- Toliko vatre... Sve je izgorjelo - kuće, tvornice... Moji su susjedi već otišli, a odlazim i ja, svjedoči za medije Wasim Khan, stanovnik predgrađa Atene.

Grcima je stigla pomoć iz Francuske, Velike Britanije, Cipra, Hrvatske, Izraela, Rumunjske, Ukrajine, Švedske, Švicarske i SAD-a. Atenjani dišu na škrge, kvaliteta zraka drastično je pala zbog sveprisutnog pepela i dima. Klimatske promjene na djelu, apokalipsa na mediteranski način.

Galerija
Požar u Grčkoj, Foto: Costas Baltas/REUTERS
Požar u Grčkoj, Foto: Alexandros Avramidis/REUTERSPožar u Grčkoj, Foto: Nicolas Economou/REUTERS

Turska

Iz Turske stižu umirujuće vijesti - od više od 200 požara koji su proteklih tjedana buknuli na jugozapadu zemlje nije ugašeno još samo pet. Vatra u Antalyji zaustavljena je nakon 218 sati borbe. Vlasti su obećale obnoviti ekosustav sadnjom 250 tisuća stabala. Izgorjeli su deseci tisuća hektara šume. Osam je osoba izgubilo život. U pokrajini Mugla, gdje se nalaze veliki turistički resorti Marmaris i Bodrum, evakuirano je gotovo 40 tisuća ljudi, a požar se približio i elektrani. Vatrogascima pomažu brojni volonteri.

O opuštanju nema govora: ovo je karta Europskog centra za koordinaciju hitnih intervencija. Procjena za većinu sjeveroistočnog Mediterana, uključujući dijelove Hrvatske, u tjednu koji dolazi i dalje je - ekstremna opasnost od požara. 

video thumb

Italija

Gori i na jugu Italije. U posljednjih 12 sati vatrogasci su intervenirali na gotovo 400 požarišta, većinom na Siciliji i Kalabriji.

Požari haraju i Sjevernom Makedonijom te Albanijom.

Požar na Siciliji

Požar na Siciliji

Foto: Roberto Viglianisi / REUTERS

Kalifornija

Vatrena stihija i na drugom kraju svijeta. Potaknut snažnim vjetrom i velikom sušom, sjevernu Kaliforniju zahvatio je požar Dixie, koji bukti na gotovo 180 tisuća hektara.

Treći po veličini požar u povijesti te savezne države dosad je uništio više od stotinu kuća, a tisuće su stanovnika evakuirane.

Galerija
Dixie fire u Kaliforniji, Foto: Fred Greaves/REUTERS
Dixie fire u Kaliforniji, Foto: Fred Greaves/REUTERSDixie fire u Kaliforniji, Foto: Fred Greaves/REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!