Silosi u Češkoj puni, prijeti nestašica skladišnih kapaciteta za žetvu

18.04.2023.

15:36

Autor: Hina/HRT/R.S.

Prijeti nestašica skladišnih kapaciteta za žetvu

Prijeti nestašica skladišnih kapaciteta za žetvu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Češki poljoprivrednici imaju na zalihama 2,6 milijuna tona žitarica, za 40 posto više nego prije godinu dana, budući da je ukrajinski izvoz na europska tržišta skočio, priopćila je udruga, upozorivši da prijeti nestašica skladišnih kapaciteta za žetvu.


- Poljoprivredna udruga pozvala je ministarstvo poljoprivrede i Europsku komisiju da brzo aktiviraju prvotne koridore i da se ukrajinsko žito izvozi na izvorno određene destinacije, stoji u priopćenju.

Europski silosi puni su ukrajinskih žitarica koje su trebale biti izvezene na tržišta u Africi i na Bliskom istoku i prijeti nestašica skladišnih kapaciteta za ovogodišnju češku žetvu, poručili su iz udruge poljoprivrednika.

Zalihe pšenice trenutno iznose 1,6 milijuna tona, u usporedbi s milijun tona prije godinu dana, navodi udruga.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u ponedjeljak da je izvoz ukrajinskih žitarica u Češku skočio, ali je još uvijek nešto ispod prošlogodišnjih 4.000 tona, što je tek djelić češke proizvodnje, naglasili su, dodavši da ne planiraju zabraniti uvoz jer bi time prekršili tržišne propise EU-a.

EU pod pritiskom 


Ministarstvo i udruženje nisu odmah odgovorili na dodatna pitanja o zalihama i uvozu.

Europska unija izložena je pritisku da nađe rješenje za cijelu EU nakon što su Poljska, Mađarska i Slovačka zabranile uvoz ukrajinskih žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda kako bi zaštitile domaće proizvođače.

Rumunjska vladajuća Socijaldemokratska stranka priopćila je u utorak da će od koalicijske vlade zatražiti privremenu zabranu uvoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!