Komentar iz Austrije: "Necijepljeni su postali građani drugog reda"

01.02.2022.

11:11

Autor: Studio 4/HRT/D.S.

Snježana Herek

Snježana Herek

Foto: Studio 4 / HRT

Austrija je uz Australiju zemlja koja je do sada imala najstrože epidemiološke mjere, ali očito bez očekivanog rezultata jer - kako drugačije objasniti odustajanje od ekstremnih mjera koje nisu natjerale gotovo milijun i pol Austrijanaca da prime barem prvu dozu cjepiva? Situaciju je u Studiju 4 HTV-a komentirala dopisnica Večernjeg lista iz Austrije Snježana Herek.

Pojašnjavajući zašto su austrijske zdravstvene vlasti ukinule mjere na dan kada se u zemlji bilježi rekordan broj novozaraženih, Snježana Herek je rekla:


- Zakon o općem obveznom cijepljenju trebao je danas stupiti na snagu, mediji su sinoć javili da obvezno cijepljenje kasni nekoliko dana i da će tek 3. veljače Savezno vijeće parlamenta raspravljati o tome, a nakon toga čeka se potpis austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena i saveznog kancelara Karla Nehammera, tek onda obveza može stupiti na snagu. Pretpostavlja se da će to biti ovoga petka. 


Politički vrh ovu je odluku obrazložio time da je stanje u bolnicama stabilno, ministar zdravstva Wolfgang Mückstein tvrdi da je Austrija na dobrom putu i da eksplozija broja novozaraženih nije utjecala na stanje u bolnicama, kaže Herek.

Necijepljeni su postali "građani drugog reda"


Pitanje uvođenja obveznog cijepljenja je tehničke prirode, a necijepljeni su postali "građani drugog reda" kojima je uskraćen društveni život. U praksi to izgleda tako da će im biti zabranjeno sudjelovanje u nizu slobodnih aktivnosti, kaže Herek.

Austrijska vlada najavila je popuštanje mjera u tri koraka, počevši od 5. veljače, kada se u ugostiteljstvu produžuje radno vrijeme do ponoći. 

Kazne za necijepljene prekršitelje će se početi primjenjivati od 16. ožujka. 

- Kazna za one koji se ne žele cijepiti iznosi 600 € i u jednoj godini mogu biti kažnjeni najviše četiri puta, a ako se upuste u sudski postupak te kazne mogu biti i do 3600 €, rekla je.

S dvije doze cjepiva trenutačno je cijepljeno oko 76% stanovnika Austrije. Odluku o obveznom cijepljenju moguće je ukinuti ako se za to pokažu uvjeti, a Herek vjeruje kako mnogi žive u nadi da će se to i dogoditi.

Problem je što će prestati valjanost više od pola milijuna potvrda o cijepljenju jer je skraćen rok njihove valjanosti s devet na šest mjeseci, čak 490 tisuća osoba primilo je dvije doze cjepiva prije više od šest mjeseci i njihove potvrde neće biti važeće. 

Strategijom su nezadovoljni turistički djelatnici, a među građanima je u porastu "agresivni potencijal". Građani prosvjeduju svakog vikenda, a austrijski ministar unutarnjih poslova rekao je da je agresivnost u uzlaznoj putanji, kaže Herek.

Kontroverzna vježba

Uz sve mjere i obveze, nekoliko austrijskih pokrajina priprema se za "blackout" i najavljuje kontroverznu vježbu koja predviđa da bi Austrijanci u svojim domovima morali imati alternativne izvore svjetla, suhe obroke i testirati mogućnost u slučaju izvanrednog stanja. Mišljenja oko mjere su podijeljena.

O austrijskim mjerama protiv pandemije, ali i sve prisutnijoj inflaciji i padu životnog standarda pogledajte u videoprilogu: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!