Sljedeća europska kriza: Voda

30.04.2023.

07:55

Autor: M.M./Hina/HRT

Sljedeća europska kriza: Voda

Sljedeća europska kriza: Voda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Tek što je stiglo proljeće više od četvrtini europskog kontinenta prijeti suša nakon zime s malo kiše i snijega pa se mnoge zemlje spremaju za ponavljanje prošlogodišnjeg izrazito suhog ljeta, ako ne i goreg, piše Politico.

Ključno akumulacijsko jezero koje opslužuje vodom milijune Katalonaca gotovo je presušilo.

Problem s vodom izazvao je sukobe u Francuskoj jer nekoliko sela više ne može opskrbljivati svoje stanovnike vodom iz slavine.

Vodostaj najveće talijanske rijeke, Po, već je na razini na kojoj je bio prošlog lipnja.

Studijom u kojoj su korišteni satelitski podaci ove je godine već potvrđeno da Europa još od 2018. trpi teške suše. Sve više temperature onemogućuju da se Europa od toga oporavi pa je kontinent zapeo u začaranom krugu u kojem je dostupnost vode sve nesigurnija.

- Prije nekoliko godina, rekao bih, da imamo dovoljno vode u Europi. Sada se čini da bismo mogli imati problema, rekao je glavni autor navedene studije Torsten Mayer-Gürr.

Iako bi vlažni vremenski uvjeti u nadolazećim tjednima mogli obnoviti površinski sloj tla i pomoći poljoprivredi, čak ni kišovito proljeće ne može popraviti tekući deficit podzemnih voda u Europi, upozoravaju stručnjaci.

Kako se bliži ljeto, vlade europskih zemalja trude se riješiti i sadašnje i buduće nestašice - dok istodobno pokušavaju stišati napetosti koje proizlaze iz nesigurne vodoopskrbe.

Suša će, rekao je prošli tjedan španjolski premijer Pedro Sánchez, "biti jedna od središnjih političkih i teritorijalnih rasprava u našoj zemlji u nadolazećim godinama."

Zimska suša


Prošlogodišnja povijesna suša iscrpila je europske površinske i podzemne rezervoare. Zima je trebala donijeti olakšanje, ali u mnogim regijama bilo je malo kiše ili snijega.

Francuska, u kojoj kiša nije pala više od 30 dana zaredom u siječnju i veljači, iskusila je najsušu zimu u posljednjih 60 godina.

Talijanska istraživačka zaklada CIMA ustanovila je smanjenje snježnih oborina za 64 posto do sredine travnja. Vodostaj rijeke Po je na razini prošlog ljeta, a jezero Garda već je ispod polovine svoje prosječne razine.

Prema izvješću španjolske udruge poljoprivrednika COAG ove godine neke žitarice moraju "otpisati" u četiri regije, a jedan je meteorolog rekao za El País da se poljoprivrednici mogu "oprostiti od gotovo cijele berbe maslina".

Vodostaj jezera Sau sjeverno od Barcelone pao je toliko nisko da su vlasti odlučile izmjestiti ribe kako bi spriječile njihovo uginuće i kontaminaciju vode.

Diljem Katalonije rezervoari su u travnju bili na samo 27 posto kapaciteta. Za sljedeći tjedan u Španjolskoj je najavljen rani toplinski val.

Španjolska ministrica ekologije Teresi Riberi poručila je da bi dostupnost vode u Španjolskoj, slično kao u Francuskoj, mogla pasti za 40 posto do 2050. godine.

Zimske oborine posebno su važne za mediteranske zemlje, rekao je Fred Hattermann, hidrolog s Instituta za istraživanje utjecaja klime u Postdamu.

S obzirom na ovogodišnju oskudnu količinu oborina i tanak snježni pokrivač na Alpama, "i ako sada nema puno oborina... onda je suša u biti sigurna", dodao je.

Ipak, sve moguće proljetne kiše samo bi ublažile manjak vode ovog ljeta.

Kako bi Europa izašla iz začaranog kruga gdje svaku godinu započinje s velikim deficitom podzemnih voda, ''trebalo bi nam gotovo desetljeće učestalih obilnih oborina'', upozorava Hattermann.

Uloga klimatskih promjena


Predvidjeti kad će padati oborine u tako dugim razdobljima je teško jer klimatske promjene utječu na njihove obrasce.

Prema jednoj od rijetkih dugoročnih projekcija, prognozi njemačke meteorološke službe za ovo desetljeće, u Njemačkoj će veći dio desetljeća biti manje oborina.

No čak i da razine oborina ostanu jednake, zbog klimatskih promjena dostupnost vode diljem Europe bit će manja.

Suša je složena pojava i mnogi čimbenici - poput lošeg upravljanja vodom ili prekomjerne potrošnje - mogu imati ulogu. Ipak, sve više temperature zasigurno će dodatno opteretiti opskrbu vodom u Europi.

Postoje tri načina na koje globalno zagrijavanje kontinent čini sušim, rekao je Hattermann. Prvo, što više raste temperatura, to će više vode ispariti.

- Samo ovo ga čini sušim, rekao je. U osnovi, morali bismo imati stalan porast oborina kako bismo kompenzirali povećanje isparavanja.

Drugo, klimatske promjene slabe europsku mlaznu struju, što znači da se sustavi tlaka zraka mogu zaglaviti, stvarajući produljena razdoblja vrućih, suhih uvjeta - kao što se dogodilo prošle godine ili pak dugotrajne obilne kiše, kao što je bio slučaj tijekom smrtonosnih poplava 2021.

I kao treće, europski ledenjaci i snježni pokrivač ubrzano se smanjuju zbog sve viših temperatura ostavljajući glavne rijeke poput Rajne, Dunava, Rone ili Poa bez vitalne opskrbe vodom.

Ove će godine doprinos otopljene vode europskim rezervoarima vode "biti stvarno mnogo manji nego inače", rekao je Andrea Toreti, viši istraživač u Zajedničkom istraživačkom centru Europske komisije.

- Zato što je 2023. bila gora nego što je bila prošla - a ta je već bila najgora, gledajući posljednjih 10 godina, a sada je još gore.

Ulaskom u ovo ljeto Španjolska, južni Portugal, Italija i Francuska izgledaju posebno ranjivi, smatra Toreti.

- Ali Poljska i druge regije poput Bugarske, Rumunjske i Grčke imaju upozoravajuće uvjete za sušu, rekao je.

Brandenburg, njemačko žarište suše, imao je natprosječne količine oborina u posljednjih nekoliko mjeseci, a ipak su razine podzemnih voda niže nego prošle godine, istaknuo je Hattermann.

- Unatoč kiši koju smo imali, nije postalo bolje, nego je gore, rekao je.

Konkretne akcije


Europa se polako budi pred ovom prijetnjom. Glavni gradovi - koji su bili oštećeni razornim učincima prošlog sušnog ljeta u raznim sektorima uključujući poljoprivredu, energetiku i industriju - žure se oko izrade nacrta odgovora na trenutne, ali i buduće nestašice vode.

Početkom mjeseca Italija je objavila odluku kojom se smanjuje birokracija za vodnu infrastrukturu, uključujući postrojenja za desalinizaciju.

Španjolska je u siječnju objavila novi paket planova upravljanja vodama.

Nova nacionalna strategija upravljanja vodama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona usmjerena je na smanjenje ukupne potrošnje vode za 10 posto do kraja desetljeća. Prema planu, od svakog sektora će se tražiti da izradi prijedloge za smanjenje korištenja vode.

Njemačka strategija, donesena u ožujku, uključuje korake za "održivu" upotrebu vode u 10 područja do 2050., kao i niz od 78 mjera koje treba provesti do 2030.

Ipak, kritičari tvrde da zemlje čine premalo na rješavanju lošeg upravljanja resursima, kojih još uvijek ima u izobilju diljem kontinenta, pogoršavajući time učinke sve manje dostupnosti vode.

Procjenjuje se da se četvrtina europske pitke vode gubi zbog propusnih cjevovoda.

Talijanska političarka Zelenih i bivša europarlamentarka Eleonora Evi na Twitteru je osudila plan svoje vlade jer nije uspjela riješiti korijen krize s vodom u zemlji. Vlada bi se trebala usredotočiti na pošumljavanje i politike za zaustavljanje gubitka pitke vode uzrokovanog curenjem, poručila je.

- Očito je da je voda ograničen resurs, a mi kao društvo možda i nismo bili toliko učinkoviti koliko smo mogli u upravljanju ovim ograničenim resursom, rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora Copernicusa, europske službe za praćenje klime.

U međuvremenu, upravljanje vodom - i odlučivanje o tome tko joj može pristupiti - pretvara se u političko pitanje diljem kontinenta.

Prošlog su ljeta u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji uvedena ograničenja korištenja vode, a postavljena su pitanja o prioritetu korištenja vode za turističku infrastrukturu, velika industrijska postrojenja i poljoprivredu.

Neke općine već se suočavaju s novim ograničenjima, dok u drugima ona nikada nisu ni postavljena. Katalonija je nedavno uvela ograničenja, uključujući obvezno smanjenje potrošnje vode za poljoprivredu od 40 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!