21:31 / 01.03.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Slovačka od Rusije kupuje dva milijuna doza Sputnika V

Slovačka kupuje 2 milijuna doza Sputnika V

Slovačka kupuje 2 milijuna doza Sputnika V

Foto: Radovan Stoklasa / REUTERS

Slovačka kupuje dva milijuna doza ruskog cjepiva Sputnika V i očekuje da će polovica stići ovaj i sljedeći mjesec, dok nastoji ubrzati cijepljenje uslijed povećanja broja zaraženih i umrlih od covida-19, rekao je premijer u ponedjeljak.

Govoreći na brifingu na aerodromu na istoku zemlje, gdje su stigle prve pošiljke cjepiva, premijer Igor Matovič rekao je da bi se cijepljenje moglo ubrzati za 40 posto s novom zalihom cjepiva.

Zemlja, koja je prošli tjedan imala najviši broj umrlih po broju stanovnika prema internetskoj stranici Our World in Data, slijedi Mađarsku koja je nabavila rusko cjepivo iako još nije dobilo odobrenje za hitnu uporabu u Europskoj uniji.

Slovački ministar zdravstva Marek Krajci rekao je da će odobriti uporabu cjepiva kasnije u ponedjeljak i da će oni koji ga žele cjepivo moći koristiti najranije za dva tjedna.

Zemlja od 5.5 milijuna ljudi protekli je tjedan imala prosječno više od 2000 slučajeva zaraženih dnevno. Broj smrtnih slučajeva popeo se na 7270.

Susjedna Češka, koja ima najviši broj zaraženih na svijetu prema broju stanovnika u tjedan dana, također se okrenula ruskom cjepivu nakon što je ranije rekla da će pričekati na odobrenje agencije za lijekove Europske unije EMA-e, koje još nije zatraženo.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je u nedjelju da zemlja ne može čekati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!