15:55 / 01.03.2021.

Autor: Hina/V.G.

Ukrajina bacila neiskorištena cjepiva, liječnici se nisu cijepili

Cijepljenje u Ukrajini

Cijepljenje u Ukrajini

Foto: Pavlo Palamarchuk / Reuters

Ukrajinske medicinske ustanove bacile su neka neiskorištena cjepiva protiv COVID-a jer se liječnici nisu pojavili na dogovorenom terminu za svoje cijepljenje, rekli su zastupnici vladajuće stranke. 

Ukrajina je tek počela cijepiti 41 milijun stanovnika protiv bolesti COVID-19 nakon što je primila prvu pošiljku od 500.000 doza AstraZenecina cjepiva prošli tjedan. Istodobno bori se protiv skepticizma prema cjepivu.

Vlada je kao prioritet odredila cijepljenje medicinskih djelatnika na prvoj crti. Statistike pak pokazuju da se 47 posto Ukrajinaca ne želi cijepiti.

Važno nam je shvatiti zašto se liječnici odbijaju cijepiti, rekao je Oleksandr Kornijenko, čelnik stranke Sluga naroda predsjednika Volodimira Zelenskog na sastanku koji je prenosila televizija.

- To je vrlo loše, ali nema druge opcije (...) ako osoba ne dođe, bočica s cjepivom može se otvorena čuvati 2-3 sata, nakon čega se mora baciti, rekao je predsjednik parlamentarnog odbora za zdravstvo Mihajlo Raduckij.

Ukupno je iskorištena 3141 doza do 28. veljače, uključujući 90 doza u posljednja 24 sata, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva Maksim Stepanov rekao je kako vlada radi na tome da spriječi bacanje cjepiva te dodao da se to događa i u drugim zemljama.

Cijepljen je danas pred kamerama i rekao je da će to uskoro učiniti i Zelenski.

- Svojim sam primjerom dokazao da je cjepivo kojim se cijepimo apsolutno sigurno i djelotvorno, rekao je.

Nepovjerenje prema cjepivima omogućilo je 2019. da pojava ospica preraste u epidemiju u Ukrajini.

Broj zaraženih koronavirusom povećao se nakon zatišja koje je vladalo tijekom stroge karantene na početku godine, posebice u Kijevu i zapadnoj Ukrajini, gdje je vlada postavila mobilne bolnice u borbi protiv naglog porasta broja oboljelih.

Ukrajina je do 1. ožujka zabilježila 1,3 milijuna slučajeva i 26.050 umrlih.

U gradu Černihivu na sjeveru zemlje pristalo se cijepiti samo 87 od 280 liječnika, objavio je 24. veljače na Facebooku tajnik gradskoga vijeća.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!