11:54 / 16.11.2020.

Autor: I.Z./Hina

Slovenija: 501 zaraza uz manji broj testiranih, 34 umrlih od Covida-19

Foto: Borut Zivulovic/REUTERS, arhiva

Foto: Borut Zivulovic/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Oni koji koriste privatne automobile za odlazak na posao moraju paziti da se s njima smiju voziti samo kolege s kojima rade u istoj prostoriji.
U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1792 testa potvrđena 501 nova zaraza koronavirusom, uz 27,96 posto pozitivnih nalaza, a od posljedica Covida-19 umrlo je još 34 ljudi, objavila je slovenska vlada. ➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu


U  bolnicama je trenutno 1264 oboljelih, od čega 207 na odjelima intenzivne njege, a u nedjelju je iz bolnica otpušteno 38 oporavljenih pacijenata, objavilo je ministarstvo zdravstva. Manji broj testiranih i manji broj novooboljelih uobičajen je u danima vikenda. Prethodni je dan, sa 3563 testova, otkriveno 920 novozaraženih,  uz 26,7 posto pozitivnih nalaza,  a 32 pacijenta su preminula.

Epidemiolozi upozoravaju da nove restrikcije, koje je vlada uvela prošli tjedan, neće odmah dati rezultat i da s ocjenama sadašnjeg stanja treba pričekati dok mjere ne počnu djelovati.

- Teško je sa sigurnošću interpretirati trenutnu epidemiološku situaciju, izjavio je komentirajući najnovije podatke član vladinog stručnog tima za Covid-19 dr. Aleš Rozman, dodavši kako treba izbjegavati pretjerani optimizam oko toga da se stanje već popravlja i da je Slovenija već prešla kritičnu fazu drugog vala epidemije.

- Trendove će trebati pratiti još jedan ili dva tjedna, rekao je Rozman, dodavši kako bi dobar znak mogao biti smanjenje trenda rasta novih hospitalizacija, koji je zadnjih dana uočen.

U Sloveniji su od danas stupile na snagu neke od pooštrenih mjera zatvaranja koje je vlada odredila u četvrtak, a trajat će dva tjedna. Tako ne rade trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne životne potrepštine, zaustavljen je sav javni promet, s time da mogu voziti tzv. "radnički autobusi", ali uz ograničenu popunjenost i sve zaštitne mjere. Oni koji koriste privatne automobile za odlazak na posao moraju paziti da se s njima smiju voziti samo kolege s kojima rade u istoj prostoriji.

I dalje su na snazi odredbe o  zabrani kretanja izvan matičnih općina te napuštanja domova u noćnim satima. Od petka je zabranjeno svako okupljanje i druženje ljudi izvan obiteljskog kruga, te rigorozno postrožen režim prelaska granice za slovenske državljane i strance.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!