13:06 / 20.04.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Slovenija: broj novozaraženih i dalje pada, slučajevi reinfekcije u domu za starije

Slovenija: Broj zaraza i dalje pada

Slovenija: Broj zaraza i dalje pada

Foto: Dinuka Liyanawatte / REUTERS

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 718 slučajeva zaraze koronavirusom, s nastavkom trenda pada broja novih slučajeva, unatoč novom žarištu koje se pojavilo u domu za starije, gdje se reinficiralo više od 30 štićenika i zaposlenika.

Među 3537 PCR testova bilo je 718 pozitivnih ili 20,3 posto, što je mnogo povoljnije u odnosu na stanje prije tjedan dana, kad je bilo 1049 zaraženih uz 22,9 posto pozitivnih nalaza, iznijeli su na konferenciji za novinare predstavnici vlade.

Upozorili su da se stanje u bolnicama još ne smiruje - u ponedjeljak je primljen 71 novi pacijent s COVID-om te je u njima sada 649 oboljelih. Četrnaestodnevna incidencija zaraze i dalje je relativno visoka i iznosi 584.

U posljednja 24 sata, prema vladinim podacima, umrlo je 8 oboljelih, od kojih 5 u bolnicama, čime se broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećao na 4167.

Broj aktivnih slučajeva stagnira i trenutačno ih je 12.331, dok je sedmodnevni prosjek u jednom danu s jučerašnjih 785 pao na 737, službeni su podaci vlade.

Barem jednu dozu cjepiva do sada je dobilo 17,8 posto slovenske populacije, a vlada očekuje da će više od polovine odraslih cijepiti do početka ljeta.

- Najveći dio do sada preminulih bile su osobe u najstarijim dobnim skupinama, većinom štićenici domova za starije, gdje je stanje mnogo bolje nego na vrhu drugog vala potkraj prošle godine, kad se dnevno znalo zaraziti i više od 160 štićenika i 130 djelatnika, iznio je Cveto Uršič, državni tajnik u ministarstvu rada i socijalne skrbi.

- Zahvaljujući cijepljenju i dobroj organizaciji, početkom ovog mjeseca prosječan broj novih slučajeva zaraze u domovima, u kojima je gotovo 19 tisuća korisnika i više od 12 tisuća zaposlenih, manji je od 30, istaknuo je.

Jedno od rijetkih žarišta zaraze ovih je dana dom za starije i nemoćne u Trbovlju, gdje je više od 30 zaraženih među onima koji su se već cijepili. Zaraza se u domu i dalje širi, no svi imaju blage simptome i ne trebaju hospitalizaciju, iznijeli su predstavnici bolnice u Trbovlju.

Oni kod kojih je došlo do reinfekcije testirani su i pokazalo se da imaju male količine virusa, što je dokaz da cjepivo štiti od ozbiljnijeg tijeka bolesti, a sumnja se da je sada riječ o jednom od novih sojeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!