Slovenija: Budući mandatar vladu na odlasku poziva na suzdržanost

29.04.2022.

10:05

Autor: I.B./Hina

Robert Golob

Robert Golob

Foto: Borut Zivulovic / REUTERS

Budući slovenski premijer Robert Golob protivi se namjeri vlade, koja uskoro odlazi s dužnosti, da potpiše ugovor o nabavi oklopnih vozila tipa Boxer za slovensku vojsku, vrijedan 343,4 milijuna eura.

Veliko investiranje u slovensku vojsku od 780 milijuna eura do 2026. planirala je vlada Janeza Janše koja uskoro odlazi s dužnosti, ali i dalje ističe da su prijašnje vlade vojsku zanemarivale kada je riječ o opremi i naoružanju, ali i plaćama vojnika, što, smatraju, treba promijeniti. Ministar obrane Matej Tonin izjavio je da će ovih dana potpisati već zaključeni ugovor o nabavi oklopnih vozila preko europske organizacije za suradnju u zajedničkoj nabavi oružja OCCAR, iako neki misle da Janšina vlada do dolaska nove, što se očekuje u prvom tjednu lipnja, smije obavljati samo nužne tekuće poslove.

Namjeru ministra Tonina osporava budući premijer čija je stranka na nedjeljnim izborima osvojila 41 mandat u parlamentu koji ima 90 članova, a obranu nema kao jedan od svojih prioriteta, nego kao glavne buduće zadaće ističe zdravstvo i energetiku te pripremu na moguću kriza koja bi se mogla dogoditi najesen zbog posljedica rata u Ukrajini.

Kako prenose slovenski mediji, Tonina je Golob javno pozvao da se suzdrži od potpisivanja dugoročnih ugovora za nabavu oružja, s obzirom na to da tek slijedi formiranje i početak rada nove vlade s punim ovlastima. Velikim investicijama u vojsku protivi se najviše stranka Ljevica (L) koja bi mogla biti treći koalicijski partner u novoj vladi Goloba, tvrdeći da novac, umjesto u "militarizaciju" kakvu je planirala Janšina vlada, treba usmjeriti na socijalne i zdravstvene programe.

Ljevica je stranka koju je Janša više puta nazvao "ekstremističkom" tvrdeći da zagovara izlazak Slovenije iz NATO-a, oduzimanje privatne imovine te da djeluje na rubu ustavnosti, dok ga je ona napadala kao "trgovca oružjem" s obzirom na neke afere s nabavom oružja u prijašnjim vladama. Ljevica (L) je uoči izbora od Ustavnog suda zahtijevala ocjenu ustavnosti zakona o nabavi oklopnih vozila njemačke proizvodnje Boxer te zahtijevala da se o tome održi referendum, što su ustavni suci odbili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!