12:32 / 09.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Slovenija: četiri novozaraženih i jedna preminula osoba od Covida-19

Foto: ngcanh/Pixabay

Foto: ngcanh/Pixabay

Foto: - / -

U Sloveniji je preminula još jedna koronavirusom zaražena osoba, čime se broj preminulih povećao na ukupno 101.
U Sloveniji su u zadnja 24 sata s 1176 testova na koronavirus otkrivena četiri nova slučaja zaraze. Ukupan broj zaraženih tako se popeo na 1454, objavila je u subotu slovenska vlada.

- Sve o koronavirusu

U Sloveniji je preminula još jedna koronavirusom zaražena osoba, čime se broj preminulih povećao na ukupno 101.

Pritisak na bolnice i dalje se smanjuje, pa je trenutačno hospitalizirano 43 zaraženih, što je četiri manje nego prethodnog dana, a manji je i broj teže oboljelih na intenzivnim odjelima - trenutačno ih je ukupno 10.

Do sada je u Sloveniji napravljeno ukupno 62.203 testova na novi koronavirus. Vlada to smatra dokazom da je Slovenija među najuspješnijim zemljama u suočavanju s epidemijom po kriteriju broja testiranih u odnosu na broj stanovništva.

Kao uspjeh Slovenije ističe se i to što je u rekordnom roku i među prvima uspjela provesti tzv. serološka ispitivanja uzoraka krvi na nacionalnom uzorku stanovništva. Ta su ispitivanja pokazala da je u kontaktu s virusom bilo od dva do četiri posto ukupne populacije, što je relativno nizak stupanj prokuženosti stanovništva kod kojeg su se razvila antitijela na koronavirus.

- To znači da su mjere usmjerene na usporavanje širenja Covida-19 bile uspješne, ocjenjuje vlada, ali istodobno otvara i pitanje kako zaštititi preostalu populaciju od zaraze ako krajem ljeta dođe do drugog vala pandemije.

U ponedjeljak se u Sloveniji, s obzirom na dosadašnje dobre rezultate u obuzdavanju epidemije, ponovo otvara javni autobusni i željeznički promet, ali uz stroge mjere socijalne distance među putnicima, higijenske uvjete i sa znatno smanjenim dopuštenim brojem putnika u vozilima.

Pod strogim uvjetima najavljuje se i skorašnje ponovno otvaranje obrazovnog sustava koji se do sada odvijao na daljinu - sa smanjenim brojem učenika u razredima i naputcima kako će se odvijati nastava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!