Slovenija: Masovno testiranje brzim testovima do kraja godine

03.12.2020.

12:02

Autor: M.M./T.V./Hina

default error photo
Slovenska vlada naručila je 1,5 milijuna brzih antigenskih testova za koronavirus koji bi se trebali početi koristiti ove godine
Slovenska vlada naručila je 1,5 milijuna brzih antigenskih testova za koronavirus koji bi se trebali početi koristiti ove godine, rekao je nakon sjednice vlade ministar zdravstva Tomaž Gantar, dodavši da bi do prvog ublažavanja nekih epidemioloških restrikcija moglo doći idući tjedan.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

- Testiranje antigenskim testovima u domovima za starije i zdravstvenim ustanovama počelo je već ranije, a sada se namjerava testirati građane koji to žele i kojima će usluga biti besplatna, ali prvenstveno esencijalne djelatnike u važnoj infrastrukturi: nastavnike i učitelje u školama, policiju i pripadnike vojske, a možda i populaciju u poduzećima u kojima se pojave žarišta, odnosno veći broj oboljelih, najavio je Gantar.

- Masovnije testiranje antigenskim testovima provodit će se jer Slovenija ne raspolaže dovoljnim brojem PCR testova, a kako bi se nastojalo bolje kontrolirati širenje virusa u populaciji i utvrđivanje asimptomatskih slučajeva, te tako pokušalo smanjiti drugi epidemijski val, pojasnio je Gantar.

Potvrdio je da je vlada na današnjoj sjednici utvrdila i plan postupnog otvaranja pojedinih djelatnosti i ublažavanja već važećih protuepidemijskih mjera koji je striktno vezan uz pad broj dnevnih zaraza i stanje popunjenosti bolnica covid pacijentima.

Slovenija odredila "semafor" za otvaranje nakon lockdowna, još bez otvaranja

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 1772 novih zaraze koronavirusom, a umrlo je još 45 oboljelih od posljedica Covida-19, objavila je slovenska vlada koja će tijekom dana razmotriti moguće ublažavanje postojećih mjera.

Obavljeno je 6604 testiranja, a zabilježen je 1771 slučaj zaraze, uz udio pozitivnih testova od 26,8 posto, što je povoljnije u odnosu na prethodni dan kad je bilo 2429 novoinficiranih uz svaki treći pozitivan test, te čak 57 umrlih.

Prema novim danas objavljenim službenim podacima vlade, u  bolnicama je 1289 oboljelih od Covida 19, četiri manje nego dan ranije, a od toga je od čega 198 težih pacijenata na intenzivnim odjelima.

Od početka epidemije u Sloveniji je potvrđeno ukupno 81338 zaraza novim koronavirusom, a od toga je trenutno aktivnih slučajeva zaraze 20277, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Četrnaestodnevna incidencija bolesti na 100.000 stanovnika iznosi 967, a s novim smrtnim slučajevima zabilježenim u zadnja 24 sata ukupan broj preminulih od početka epidemije popeo se na 1592.

Slovenija odredila "semafor" za otvaranje nakon lockdowna, još bez otvaranja

Slovenska vlada odredila je kriterije prema kojima će se postupno "otvarati" pojedine djelatnosti nakon najstrožih mjera uvedenih prije pet tjedana, koje još nisu dale željeni rezultat. Riječ je o svojevrsnom "semaforu" koji ublažavanje mjera vezuje uz prosječni broj dnevnih zaraza u zadnjem tjednu te uz broj oboljelih od Covida-19.

Prema semaforu koji razvoj drugog vala epidemije dijeli na "faze", do prvog popuštanja mjera može doći u tzv. crvenoj fazi, kad tjedni prosjek dnevno potvrđenih zaraza koronavirusom padne ispod 1350, a broj hospitaliziranih bolesnika na manje od 1200. U toj će se fazi, prema planu vlade koji je na twitteru objavio premijer Janez Janša, moći ponovo otvoriti muzeji, knjižnice, galerije, frizerski i kozmetički saloni, te manikura i pedikura, a u ograničenom opsegu dijelom će se otvoriti i javni promet.

Trenutna situacija u Sloveniji je da je tjedni prosjek zaraza u jednom danu 1461 novozaraženi, a u bolnicama je 1289 oboljelih, naveo je Janša, dodavši da je Slovenija trenutno u tzv. "crnoj" fazi i još daleko od zelene, u kojoj će doći do potpunog popuštanja mjera i restrikcija.

Kako javljaju slovenski mediji, zadnjih je dana u vladi i među epidemiolozima bilo malo konsenzusa oko mogućeg popuštanja, jer se najavljivalo da će idući tjedan ponovo biti otvorene škole i završeno s nastavom on-line, no sada je jasno da do toga neće doći, prenose slovenski mediji. No, kako navode, nije jasno što će biti s mogućim otvaranjem skijaških centara, o čemu se isto raspravlja, a što je također vrlo upitno.

Potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio je jučer da je očito kako dosadašnje mjere ne djeluju, odnosno da nisu dale rezultat koji se očekivao i da je potrebna "nova strategija" za uspostavljanje kontrole nad virusom.

S druge strane, mnogo je nezadovoljstva na strani oporbenih stranaka koje vladi otvoreno poručuju da slabo upravlja epidemijom i da se nije pripremila na osnovi iskustva iz proljetnog vala, a u četvrtak su zatražili da vlada nakon više od mjesec dana ipak otvori neke djelatnosti koje su sada potpuno zatvorene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!