Slovenija najavila skoro potpuni "lockdown" idućeg tjedna

22.10.2020.

10:36

Autor: P.F./Hina

default error photo
Slovenska vlada u četvrtak je donijela odluku o pooštravanju restriktivnih mjera zbog velikog širenja covida-19, objavio je premijer Janša i najavio obustavu više gospodarskih i javnih aktivnosti tijekom idućeg tjedna.
Slovenska vlada u četvrtak je donijela odluku o pooštravanju restriktivnih mjera zbog velikog širenja covida-19, objavio je na konferenciji za novinare u Ljubljani premijer Janez Janša i najavio obustavu više gospodarskih i javnih aktivnosti tijekom idućeg tjedna.

Kako bi se zaustavilo širenje virusa u Sloveniji, doći će do gašenja većine nenužnih aktivnosti, zatvaraju se restorani, hoteli i trgovački centri, dječji vrtići, đački i studentski domovi, ali uz neke izuzetke slične onima u vrijeme kad su se restrikcije uvele u proljetnom prvom valu epidemije.

Tako će biti otvorene menze u radnim organizacijama, bolnicama, omogućena dostava ili preuzimanje hrane uz mjere zaštite, a lokalne vlasti su pozvane da omoguće čuvanje vrtićke djece za zaposlene u nužnim javnim službama i poduzećima.

Većina odluka o novim mjerama stupa na snagu u subotu i važit će najmanje tjedan dana, a idućeg četvrtka vlada će donijeti odluku da li će se mjere produžiti, zaoštriti ili se neke od njih ublažiti, što je ovisno od razvoja epidemiološke situacije.

Janša je kazao da je optimist da će se širenje virusa ograničiti jer sada svi shvaćaju da je to "opasnost koja ne bira".

- Idući tjedan bit će tjedan borbu, tjedan u kojemu virus moramo ograničiti, kazao je Janša, dodavši da će režim novih mjera biti sličan onome koji je važio na proljeće, ali da se nada kako će one biti sada na snazi kraće vrijeme jer je o virusu sada mnogo manje nepoznanica nego onda iako je zbog hladnog razdoblja opasnost njegova širenja sada veća.

Janša je kazao da vlada razmatra i strategiju masovnog testiranja na koronavirus cijelog stanovništva brzim testovima, kako su već postupile neke zemlje, ali se za to još nije odlučila, te zamolio sve koji to mogu da na svoje telefone instaliraju mobilnu aplikaciju za praćenje kontakata, kako bi se virus što bolje mogao kontrolirati.

Što se tiče radnog procesa, Janša je kazao da se svim proizvodnim i uslužnim organizacijama preporuče da organiziraju rad od kuće, gdje je to izvedivo, a ondje gdje se nastavlja rad u tvrtkama da se strogo primjenjuju epidemiološke mjere.

Što se tiče režima na granici, on se u sadašnjem trenutku ne mijenja i moguć je tranzit iz drugih država i u druge države.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata testiranjem potvrđeno 1663 novozaraženih koronavirusom, što je novi rekord nakon 1503 dnevna slučaja zaraze, koliko ih je bilo dan ranije, objavili su to slovenski mediji.

Broj potvrđenih slučajeva infekcije od početka epidemije povećao se tako na 17.646, a aktivno je 10.136 zaraza. Incidencija zaraza, koja pokazuje koliko je zaraženih na sto tisuća stanovnika u 14 dana, povećala se na 484. U bolnicama je 357 ljudi, od čega 62 na intenzivnim odjelima, dok je sa još sedam umrlih broj preminulih od posljedica Covida-19 povećan na 207.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!