16:13 / 10.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Slovenija: obje doze cjepiva do sada dobilo dva posto populacije

Cijepljenje protiv koronavirusa

Cijepljenje protiv koronavirusa

Foto: Ilustracija/Zeljko Lukunic / Pixsell

U Sloveniji je do nedjelje protiv COVID-a cijepljeno malo više od 96.000 ljudi, od kojih su 42 tisuće, dva posto ukupne populacije, dobile obje doze, objavljeno je danas. Vlada predviđa da će se do kraja veljače cijepiti pet posto stanovništva.


Epidemiološki stručnjaci procjenjuju da će u Sloveniji učinkovita kontrola nad širenjem virusa biti uspostavljena kada bude cijepljeno najmanje deset posto populacije i omogućeno ponovno epidemiološko praćenje kontakata zaraženih.

Do 5. veljače Slovenija je, u sklopu nabave preko Europske komisije, dobila 96 tisuća doza Pfizer-Biontechova cjepiva i 8400 doza Modernina cjepiva, a ovaj je tjedan počelo cijepljenje adenovirusnim cjepivom AstraZenece. Njime se u načelu cijepe mlađi od 64 godine i stariji koji su nepokretni jer ih je njime lakše cijepiti kod kuće, s obzirom na jednostavniji transport i trajnost adenovirusnog cjepiva.

- Uz planirane nove isporuke, računamo da bismo do kraja veljače mogli cijepiti pet posto stanovništva, rekla je nacionalna koordinatorica programa vakcinacije Marta Grgič Vitek iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ). Dodala je da je dosad bilo osigurano ukupno 108.000 doza te da se u veljači očekuje isporuka još dodatnih 136.100.

Prema planu cijepljenja, kada se cijepe svi stariji od 80 godina, na red dolaze stariji od 75 godina, zatim stariji od 70 godina i posebno ranjivi kronični bolesnici bez obzira na dob.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!