13:00 / 21.05.2021.

Autor: Hina/HRT

Slovenija od subote dopušta veća javna okupljanja, sajmove, sportske događaje

Slovenija od subote dopušta veća javna okupljanja, sajmove, sportske događaje

Slovenija od subote dopušta veća javna okupljanja, sajmove, sportske događaje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije slovenska vlada ukinula je odluku o zabrani organiziranog javnog okupljanja više od 50 ljudi, ukoliko se na skupu održava propisana fizička udaljenost i ako je skup prijavljen.

Od subote se dopušta okupljanje ljudi na javnim priredbama i manifestacijama, pod uvjetima zakona o javnim okupljanjima i ako poznat organizator, objavila je vlada nakon sinoćnje dopisne sjednice.

Pri tome za zatvorene prostore vrijedi pravilo da na jednu osobu koja sudjeluje na takvim događanjima mora biti osigurano 10 četvornih metara, a međusobna udaljenost najmanje 1 i pol metar, osim ako je riječ o ljudima iz istog kućanstva, dok je nošenje maski obvezno.

Odluka vrijedi do kraja svibnja, a ovisno o epidemiološkom stanju, može se ubuduće mijenjati.

Ponovo se dopušta i održavanje sajmova, pri čemu je u unutrašnje sajamske prostore moguć pristup samo onih koji su cijepljeni, preboljeli Covid-19 ili su negativno testirani na koronavirus.

Uz mogućnost preuzimanje hrane, robe ili pića na mjestima gdje postoji minimalan kontakt s potrošačima također se dopušta i konzumacija hrane i pića na mjestu preuzimanja, ali samo za stolovima, pod uvjetima koji već vrijede za ugostiteljske objekte.

Istom odlukom vlade, ponovo je dopuštena nazočnost publike na sportskim priredbama, uz uvjet da jedno mjesto između gledatelja mora biti slobodno, osim ako je riječ o osobama iz istog domaćinstva.

Slovenska vlada objavila je u petak da je u zadnja 24 sata, s 4136 PCR testova, potvrđena 331 novi slučaj zaraze koronavirusom, a tri pacijenta oboljela od Covida-19 su umrla.

Konstatirala je da se i dalje poboljšava epidemiološka situacija, pa je udio pozitivnih nalaza među testiranima pao na osam posto.

U bolnicama je na liječenju 348 covid pacijenata, od čega 111 na intenzivnim odjelima, dok je prosječan broj dnevnih zaraza na tjednoj razini pao sa 384 na 372.

Do sada je od posljedica bolesti umrlo ukupno 4345 ljudi, ali je smrtnost zbog sve većeg broja cijepljenih u velikom padu. Prema službenim podacima, završno s četvrtkom cijepljeno je 608. 517 osoba, ili oko 29 posto ukupne populacije, od čega je dvije doze dobilo 313.401 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!