09:51 / 04.11.2020.

Autor: Hina/HRT

Slovenija: opet velik broj novih zaraza i postotak pozitivnih testova

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Podatak još nije služben, a potpune podatke koji uključuju i stanje u bolnicama i broj preminulih vlada će objaviti tijekom dana.
U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 2025 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 29 oboljelih od Covida-19, što je najviše do sada.

Govoreći na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik vlade Jelko Kacin je kazao da je postotak potvrđenih zaraza i dalje velik, jučer je iznosio 32 posto, ali da ohrabruje što se reprodukcijski broj, koji govori koliko jedan oboljeli zarazi drugih ljudi, smanjuje iz dana u dan.

- Prije tri dana reprodukcijski broj iznosio je 1,21, dan kasnije 1,17, a sada je 1,14, te će se za nekoliko idućih dana spustiti na jedan - kazao je Kacin, dodavši da to znači da će jedan inficirani moći zaraziti samo još jednu osobu, što je vrlo indikativno i pozitivno jer pruža uvjete za smirivanje epidemije "na dugi rok" i svjedoči da mjere koje su donesene djeluju.

Smanjuje se pritisak na bolnice

Po njegovim riječima djelomično ohrabrenje daju i signali da će se postupno smiriti prijem novih bolesnika u bolnice, jer rast hospitalizacija više nije tako strm kao ranijih tjedana.

- Slijedi još nekoliko mjeseci nesigurnosti i stanje u bolnicama je još uvijek ozbiljno, ali mjere daju rezultat - kazao je Kacin, dodavši kako je uvjeren da Slovenci mogu izaći kao pobjednici u borbi s epidemijom.

Prema podacima ministarstva zdravstva, s novim potvrđenim zarazama u zadnja 24 sata ukupan broj zaraza od početka epidemije povećao se na 39.408, od čega je aktivnih slučajeva 23.417, a  14-odnevna incidencija, odnosno broj zaraza na 100.000 stanovnika u zadnja dva tjedna, iznosi 1.117.

Trenutačno je hospitalizirano 979 pacijenata primljenih zbog Covida-19, od čega ih je 158 na intenzivnim odjelima covid bolnica. U zadnja 24 sata umrlo je još 29 ljudi, pa se broj preminulih od početka epidemije povećao na 441.

Epidemija COVID-a - najnovije informacije

Premijer Janez Janša sinoć je u obraćanju građanima putem video poruke kazao da slijedi mjesec teške borbe s koronavirusom i "duga zima" u kojoj će biti potreban oprez. Istaknuo je da vjeruje kako će Slovenci Božić i Novu godinu dočekati u normalnijim okolnostima nego što je trenutna situacija, ako se svi budu pridržavali propisanih epidemioloških mjera i vladinih odluka, među kojima su i policijski sat tijekom noći, te "zaključavanje" unutar općina boravišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!