Epidemija COVID-a - najnovije informacije

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2480 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14.843. Među njima je 1221 pacijent na bolničkom liječenju, a na respiratoru 118 pacijenata, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Preminulo je 26 osoba.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Plenković: Pobijedili smo virus u prvom poluvremenu
➡️ Provjerili smo kako djeluju brzi testovi na koronavirus
➡️ Otvoreno: Nazire li se kraj pandemije COVID-a?

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 56.567 slučajeva zaraze novim koronavirusom,   654 osobe su preminule, ukupno se oporavilo 41.070 ljudi, od kojih 1690 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 29.404 osobe. Do danas su ukupno testirane 523.382 osobe, od kojih 9206 u posljednja 24 sata.

Pogledajte pregled dana iz središnjeg Dnevnika.- Brzi testovi još se nisu počeli raditi u Zagrebu, oni će se raditi osobama koji imaju simptome, obujam posla će se smanjiti 30-40 posto, ali svi asimptomatski slučajevi te oni koji putuju morat će ići na PCR - izjavio je jutros ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.

Šostar kaže da se vrhunac ovog vala epidemije očekuje u drugoj polovini studenog. Zdravstveni sustav se pojačano puni jer je sve više starijih osoba zaraženo, koje zahtijevaju bolničko liječenje.

● Šest liječničkih udruga zatražilo je od Vlade hitno uvođenje strogih epidemioloških mjera jer bi inače moglo doći do sloma zdravstvenog sustava, budući da je dio bolnica u unutrašnjosti Hrvatske već sada dosegao "točku pucanja". Opširnije

Izvješća županijskih stožera:

➡️ Virovitičko-podravska županija
bilježi 31 novooboljelu osobu. Riječ je o podacima od utorka 3. studenog kada je testirana 131 osoba. Pozitivnih je 31, u obradi je još njih 45, dok je negativnih 55. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 17 pozitivnih COVID-19 pacijenata, od kojih je jedna osoba iz Osijeka. Od početka epidemije, na području Virovitičko-podravske županije, 795 osoba se zarazilo COVIDOM-19, a preminulo je 14 osoba.

➡️ Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je 93 nova slučaja zaraze koronavirusom. U toj županiji trenutno je 545 osoba pozitivno na koronavirus, a 42 je pod nadzorom liječnika u bolnici. Pod mjerom samoizolacije trenutno je 1.136 osoba, 196 više nego jučer.Od izbijanja pandemije 1.725 osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije imalo je pozitivan test na koronavirus.

➡️ U Požeško-slavonskoj županiji evedentirano je 25 novooboljelih. Županijski stožer civilne zaštite izvijestio je da su u toj županiji trenutno 154 osobe pozitivne na koronavirus, a njih 18 je u bolnici.  Na području Požeško-slavonske županije 440 osoba je pod mjerama samoizolacije.

➡️ U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata evidentiran je rekordan broj od 396 zaraženih, dok su tri pacijenta umrla u bolnici. Ukupno se 2235 osoba nalazi u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je 91 covid pozitivna osoba, a njih se osam nalazi na respiratoru. Opširnije

➡️ U protekla 24 sata potvrđeno je 99 novozaraženih koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije. Trenutačno je 1009 aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području županije. U samoizolaciji se nalaze 662 osobe.

➡️ U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" obavljeno je 1025 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 390 nalaza bilo pozitivno. U NZJZ "Dr. A. Štampar" zabilježena je 181 pozitivna osoba, a Nacionalni je stožer izvijestio da je ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata 677. Opširnije

➡️ Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata utvrđeno je 137 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od početka pandemije evidentirano je 3833 osoba s koronavirusom, izliječeno je 1467 osoba, a 27 osoba je umrlo. Trenutačno je aktivno 2339 slučajeva. Samoizolacija je propisana učenicima šest razreda osnovnih škola i pet razreda srednjih škola s područja Zagrebačke županije.
U tri doma za starije sa šireg zaprešićkog područja pozitivno je 25 korisnika i osam djelatnika. U jednom od njih epidemiološka obrada je u tijeku.

➡️ Tijekom proteklih 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 150 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminule su tri osobe pozitivne na COVID-19. Radi se o osobama starije životne dobi, koja su već prije bolovale od drugih teških popratnih bolesti. Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 90 osoba s težom kliničkom slikom, od čega je 56 osoba na odjelu infektologije u Varaždinu, 12 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od čega 11 na respiratoru, a 22 u Klenovniku.

➡️ U Karlovačkoj županiji je 58 novozaraženih osoba, od kojih 19 korisnika i troje zaposlenika jednog obiteljskog doma za starije i nemoćne, a umrla je 85-godišnja žena koja je prije oboljela od covida-19, što je 24. smrtni slučaj od te bolesti u toj županiji. Dosad je oboljelo 1398 ljudi, a trenutačno ih je u samoizolaciji 528.

➡️ Na području Zadarske županije potvrđeno je 46 novozaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata, a izliječene su još 22 osobe, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite. U Domu za starije i nemoćne osobe  Ivan Pavao II. u Biljanima Donjim još je deset štićenika i šestero djelatnika pozitivno na koronavirus, jedna štićenica ima blage simptome i ona je upućena u bolnicu,  dok su ostali asimptomatski.

➡️ U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 23 osobe su oboljele od Covid infekcije, a uglavnom je riječ o kontaktima ranije oboljelih. Među novozaraženima devet ih je iz Šibenika, sedam iz Drniša, pet iz Knina te po jedna osoba s područja Tribunja i Pirovca. Sedamnaest osoba se liječi na Odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

➡️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 56 novih pozitivnih osoba na COVID-19. Preminule su tri osobe. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 2228, od kojih je 1737 osoba izliječeno, a ukupno je 32 preminule osobe. Trenutno je u županiji 44 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti, u samoizolaciji je 961 osoba.

➡️ U Primorsko-goranskoj županiji je 161 novozaražena osoba od ukupno 957 testiranih. Ozdravila je 51 osoba pa je trenutni broj aktivnih slučajeva Covid 19 bolesti 1279. U tri doma za starije osobe ukupno je 38 pozitivnih korisnika i oni su smješteni u izolacijske jedinice domova ili su hospitalizirani. Jedan korisnik doma jučer je nažalost preminuo.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 46 novozaraženih koronavirusom, a 39 osoba je izliječeno. Među 46 novopozitivnih na Covid infekciju kod njih 27 je utvrđena epidemiološka veza. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se četrdeset osoba. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od čega su četiri bolesnika na respiratoru (neinvazivna ventilacija), dok su tri na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji su 1082 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere.

➡️ Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata zabilježeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od početka ovog tjedna umrle su četiri osobe, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. S područja Bjelovara devet je novozaraženih osoba, dvije su s područja grada Daruvara, a po jedna s područja je grada Garešnice te općina Kapela, Sirač, Zrinski Topolovac, Nova Rača i Rovišće.

➡️ Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 555 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 53 novozaraženih osoba s područja županije. Izliječeno je 36 osoba. U Općoj bolnici Pula je preminula jedna COVID-19 pozitivna osoba (1963. godište) sa značajnim kroničnim bolestima.

➡️ S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 18 je novooboljelih osoba od COVID-19 te su dvije osobe preminule. 8 oboljelih osoba je s područja Senja, 4 s područja Gospića, 3 iz Otočca, 2 iz Brinja te jedna iz Novalje. Dvije osobe starije životne dobi (83 i 92 godine) preminule su u OB Gospić. Preminule osobe su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije te su uz potvrđeni virus COVID-19 imala i niz kroničnih bolesti.

➡️ Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je 55 novih slučajeva bolesti COVID-19. Ozdravila je 21 osoba a jedan je štićenik doma za starije umro. U samoizolaciji je 99 učenika te 22 nastavnika. Na covid odjelu bolnice nalazi se 15 pacijenata. Među njima je pet osoba čije zdravstveno stanje zahtjeva intenzivno liječenje i troje ljudi na respiratorima. Također u izolaciji je i jedno dijete koje se liječi na pedijatriji. Na koronavirus je pozitivno 12 djelatnika i to sedam liječnika, četiri medicinske sestre i jedan medicinski tehničar.

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je 29 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvanaest osoba s područja grada Siska, osam osoba s područja grada Popovače, tri osobe s
područja grada Kutine, tri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Velika Ludina i jednoj osobi s područja općine Lekenik.

➡️ 122 su pozitivne osobe u Osječko-baranjskoj županiji, gotovo polovica njih je s područja grada i prigradskih naselja, izjavio je jutros Mato Lukić, ravnatelj osječkog doma zdravlja. Na području županije hospitalizirano je 135 osoba oboljelih od COVID-19, od toga 19 u našičkoj bolnici, a 116 u KBC-u Osijek od kojih je, kao i jučer, 25 osoba na respiratoru. Preminula je jedna muška osoba, iz Selaca Đakovačkih, 1951. godište, a osim COVID-19 imala je i druge komorbiditete.

➡️ U posljednja 24 sata u Međimurskoj županiji potvrđena su 194 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su dvije osobe. Umro je 83-godišnji muškarac i 93-godišnja žena, oboje s teškim kroničnim bolestima. U posljednja 24 sata oporavilo se 105 osoba. Opširnije

➡️ Hrvatska udruga ugovorenih ordinacija (HUUGO) zatražila je od ministra zdravstva Vilija Beroša da promijeni odluku o imenovanju KB Dubrava Covid bolnicom, navodeći kako nije racionalno da se jednoj bolnici stavlja na teret skrb o oboljelima u akutnoj pandemiji. Opširnije

Covid u svijetu:

➡️
Zaraza se ubrzano širi, broj umrlih raste. Italija u posljednja 24 sata bilježi više od 28 tisuća novooboljelih. Vlada u Rimu od sutra uvodi policijski sat. Trajat će od 22 sata do 5 ujutro. Srednje škole prelaze na nastavu putem interneta, zatvaraju se muzeji. Opširnije

➡️ Crnogorske zdravstvene vlasti registrirale su 874 novozaražena koronavirusom, čime je nastavljen niz svakodnevnog obaranja rekorda u broju zaraženih na dnevnoj razini, zbog čega su uvedene restriktivne mjere u Podgorici i još nekoliko crnogorskih gradova. Opširnije

➡️ Dvojica ministara u slovenskoj vladi oboljela su od covida-19, ali se relativno dobro osjećaju i do daljnjega ostaju kod kuće, potvrdio je glasnogovornik vlade Jelko Kacin. Opširnije

➡️ Srbija je prijavila još šest smrtnih slučajeva povezanih s covidom 19, te je zabilježila novi dnevni rekord po broju novozaraženih od početka epidemije - 2.412 pozitivnih uzoraka među 12.617 testiranih za posljednja 24 sata. Opširnije

➡ U Bosni i Hercegovini u srijedu je potvrđeno više od 1700 novih slučajeva zaraze koronavirusom te 39 smrtnih slučajeva, što je najveći broj u jednom danu od izbijanja epidemije, dok se preopterećeni zdravstveni sustav u toj zemlji suočava sa sve većim pritiskom pacijenata. Opširnije

➡ Talijanski premijer Giuseppe Conte je potpisao dekret o policijskom satu koji će stupiti na snagu u 22 sata u četvrtak, objavili su tamošnji mediji. Opširnije

➡️ U Sloveniji je u zadnja 24 sata  sa 6311 testova potvrđeno 2025 zaraza koronavirusom, uz visok 32,1 postotak pozitivno zaraženih, objavili su slovenski mediji. Opširnije

➡️ Mađarska u ponoć je uvela izvanredno zdravstveno stanje i policijski sat zbog porasta broja slučajeva covida-19, što prijeti preopterećenjem bolnica. Izvanredno stanje vladi će omogućiti da upravlja putem izvršnih uredbi. Opširnije