Lavine u Alpama i na slovenskoj Maloj Mojstrovki

09.04.2023.

15:40

Autor: P.F./Hina/HRT

Lavina, ilustracija

Lavina, ilustracija

Foto: Roman Mikhailiuk / Shutterstock

U nesreći na slovenskoj planini Maloj Mojstrovki, u kojoj je lavina odnijela sedam slovenskih planinara, dvoje je ljudi teže ozlijeđeno, objavila je Slovenska gorska služba spašavanja (GRZS). Četiri osobe su poginule, a više ih je ozlijeđeno u lavini koja se obrušila u nedjelju oko podneva na ledenjaku Armancetteu, u Alpama, objavio je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

Unatoč lošim vremenskim uvjetima, helikopter je dvije osobe uspio prevesti u bolnicu, a akcija spašavanja ostalih planinara i dalje traje.

Kako je potvrđeno iz GRZS-a, planinari su se penjali prema vrhu Male Mojstrovke, gdje ih je odnijela snježna lavina duga stotinjak metara.

Prema dosad prikupljenim informacijama, nema smrtno stradalih osoba, navode iz GRZS-a. Oni kažu da su prema njihovim informacijama dvije osobe teže ozlijeđene, tri lakše, a još dvije su se uspjele izvući neozlijeđene.

U akciji spašavanja sudjeluje 50 spasioca iz gorskih službi spašavanja Kranjske Gore, Mojstrane, Rateča i Bovca, helikopter Slovenske vojske s predstavnicima ekipe helikopterske hitne medicinske pomoći GRZS-a i helikopter Zrakoplovne policijske jedinice.

Oba helikoptera zbog magle i otežanih vremenskih uvjeta imaju izrazito ograničene mogućnosti spašavanja, upozorio je GRZS.

Vremenski uvjeti na mjestu događaja su vrlo loši, vidljivost slaba, a spašavanje unesrećenih vrlo je zahtjevno i dugotrajno, potvrdio je glasnogovornik PU Nova Gorica Dean Božnik.


Četvero mrtvih i ozlijeđeni u lavini u Alpama


Četiri osobe su poginule, a više ih je ozlijeđeno u lavini koja se obrušila oko podneva na ledenjaku Armancetteu, u Alpama, objavio je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

Podaci o žrtvama lavine u Gornjoj Savoji su privremeni i spasioci su još na terenu, dodao je ministar, rekavši da su njegove misli uz žrtve i njihove obitelj.

Uz četvero poginulih, još devet osoba bilo je prisutno kada se dogodila nesreća, ali podatci o njihovu stanju se još utvrđuju. Nesreća se dogodila oko podneva u općini Contamines-Montjoie, dodala je prefektura Gornje Savoje za AFP.

Lavina je bila duga 1000 m i široka 100 m, navodi isti izvor.

Identitet žrtava još nije poznat.

Meteo-France nije bio izdao nikakvo upozorenje za lavinu, napominje prefektura, ali nesreći su pogodovali zatopljenje i vjetar.

Na teren je odmah upućeno dvadesetak spasilaca, vatrogasaca, policajaca i liječnika hitne medicinske pomoći, a dodatna pomoć još stiže. U potrazi sudjeluju helikopteri civilne zaštite i policije te psi obučeni za potragu unesrećenih u lavini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!