Slovenija: raste broj novih zaraza

14:22 / 13.07.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Ljubljana

Ljubljana

Foto: Soban / PIXELL

U Sloveniji je u proteklom tjednu zabilježeno 390 novih zaraza koronavirusom, skoro dvostruko više nego u tjednu prije toga, pa epidemiolozi upozoravaju na potencijalne rizike, posebno zbog širenja dela varijante u cijelom svijetu.

Brzina širenja delta varijante među zaraženima u svijetu je velika, rekla je epidemiologinja Nuška Čakš Jager iz Instituta za javno zdravlje, ponovno upozorivši i na slučaj skoro 700 slovenskih maturanata kod kojih su do sada potvrđene 154 zaraza. Vjerojatno je riječ o delta varijanti, što još treba dokazati senkvenciranjem, nakon što su se vratili s putovanja u Španjolskoj.


Zato u sadašnjoj situaciji epidemiolozi ne preporučuju putovanja u zemlje gdje počinje dominirati delta virus, ali ni masovna okupljanja na glazbenim koncertima ili festivalima. U posljednje je vrijeme i dosta "importiranih" zaraza novim koronavirusom, najviše nakon povratka iz Španjolske, ali i iz Hrvatske i drugih destinacija, rekla je Čakš Jager.


Slovenska vlada u utorak je objavila da su u posljednja 24 sata potvrđene 84 zaraze, odnosno da je bilo pozitivno 4,6 posto svih analiziranih uzoraka, dok je udjel pozitivnih testova dan ranije bio samo 2,1 posto.


Podaci ministarstva zdravstva pokazuju da se u zadnje vrijeme pogoršavaju i neki drugi epidemiološki podaci, pa je sedmodnevni prosjek potvrđenih zaraza povećan na 61 slučaj, a isto tako i 14-dnevna incidencija broja zaraza na sto tisuća stanovnika, koja je porasla na 29.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!