13:38 / 17.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Slovenija u silaznom trendu epidemije, no moguć treći val

Testiranje na Covid-19

Testiranje na Covid-19

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Slovenija je po trenutnim podacima u silaznom trendu epidemije Covida-19, ali njeni epidemiolozi upozoravaju na mogući treći val epidemije zbog pojave novih sojeva koronavirusa.

- Podatak da imamo 551 zaraženog na 100.000 stanovnika govori da se epidemija stišava. No, nakon strmog pada slučajeva koji sada bilježimo vjerojatno će doći do stagnacije, kako se to dogodilo i u susjednim državama, kazao je ravnatelj Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek.

Uz to, dođe li do dominacije novih sojeva virusa, od kojih su neki u Sloveniji već prisutni, onda se može očekivati još jedan, treći val epidemije, upozoravaju slovenski epidemiolozi i infektolozi, a neki modeli razvoja epidemije znanstvenog instituta "Jožef Štefan" govore da bi britanski soj u Europi u travnju mogao biti najčešći.

Premda je Slovenija donedavno imala visoku stopu širenja koronavirusa, a po relativnoj smrtnosti od Covida-19 bila među najugroženijima u svijetu, stanje se sada popravlja, broj smrtnih slučajeva dnevno sve je manji, a vrlo je uspješna i u kampanji cijepljenja.

- Po cijepljenju smo bolji od svih susjednih država, ustvrdio je Krek, dodavši da je do nedjelje prvu dozu cjepiva dobilo 70 tisuća ljudi, a 48 tisuća je cijepljeno s obje doze.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 5115 PCR testiranja potvrđeno 1097 novih zaraza, a obavljeno je i skoro 20 tisuća brzih antigenskih testiranja, no broj pozitivnih nalaza nije objavljen jer ih naknadno treba potvrditi sigurnijim PCR testom. Preminulo je 12 oboljelih od Covida-19, pa je ukupni broj smrtnih slučajeva povećan na 3745.

Premda je virus u populaciji još prilično raširen, vjeruje se da bi do idućeg popuštanja mjera, uključivši i ukidanje policijskog sata, moglo doći početkom ožujka, kada broj dnevnih zaraza padne na manje od 600, a broj hospitaliziranih ne bude premašivao 500.

Trenutno, sedmodnevni prosjek potvrđenih zaraza u jednom danu iznosi 842, u bolnicama je 648 covid pacijenata, a ubrzano se smanjuje i broj aktivnih slučajeva zaraze - trenutno ih je 11.639.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!