12:50 / 16.02.2021.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT/IMS

Pada broj novozaraženih koronavirusom na svjetskoj razini

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Sergio Perez / Reuters

Ljudi koji su preboljeli COVID-19 imaju 91 posto niži rizik od zaraze u idućih sedam mjeseci, pokazalo je istraživanje Medicinskog fakulteta u Grazu. Proučavalo se kako su zaraženi u prvom valu, od veljače do travnja, prošli u drugom valu od rujna do studenog. Dobra je vijest i da pada broj novozaraženih na svjetskoj razini.


U Italiji je broj aktivnih slučajeva pao ispod 400 tisuća, prvi put od početka studenog. Broj novozaraženih stagnira i u Austriji, ali popularna zimovališta u Tirolu i dalje zjape pusta. Žičare su stale, hoteli i restorani su zatvoreni. Dogodilo se ono čega su se Austrijanci najviše pribojavali - sezona je propala.

- Ove zime imamo najbolji snijeg, ali nemamo gostiju, rekao je Christian Fahrner, vlasnik hotela.

Neće ih ni imati, barem do Uskrsa. Kancelar Kurz najavio je da epidemiloške mjere za određene sektore, među kojima su turizam i kultura, ostaju.

- Smatramo da u ovom trenutku nije moguće postaviti daljnje korake vezano za otvaranje. Odluku ćemo donijeti 1. ožujka, rekao je Sebastian Kurz, austrijski kancelar.

Za razliku od Austrije, Poljska je otvorila svoja skijališta, a snimke iz zimovališta Zakopane pokazuju nepoštovanje epidemioloških mjera.

- Kao što vidite, događa se preokret. Nakon što smo imali sve manje slučajeva, prvi tjedan bilježimo sustavan porast u odnosu na prethodno razdoblje, kaže Adam Niedzielski, poljski premijer.

U britanskom Birminghamu policija je provela raciju u klubu sa 150 ljudi. U Britaniji je do ponedjeljka prvu dozu cjepiva primilo 15 milijuna ljudi, a broj novozaraženih pao je ispod 10.000, prvi put od listopada prošle godine. Ipak, premijer Johnson oprezan je kada je riječ o ublažavanju mjera.

- Ne mogu dati to jamstvo jer borimo se s prirodom, s bolešću koja je sposobna mutirati i mijenjati se, ali sve sam sigurniji i optimističniji vezano za mogućnosti koje se otvaraju cijepljenjem, rekao je Boris Johnson, britanski premijer.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je odobrila proizvodnju AstraZenecina cjepiva u Indiji i Južnoj Koreji.

- Broj prijavljenih slučajeva zaraze koronavirusom na globalnoj razini u padu je peti tjedan zaredom. Prošli je tjedan zabilježen najmanji broj prijavljenih tjednih slučajeva od listopada, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije.

Prvu dozu cjepiva u Sjedinjenim Državama primilo je oko 11 posto stanovnika, više od 38 milijuna. U siromašnijim zemljama Latinske Amerike cijepljenje ide znatno sporije, a u Peruu je izbio skandal kada se doznalo da se tajno cijepilo gotovo 500 visokopozicioniranih službenika.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!