Slovenija: Zadnji dan prijevremenog glasanja na predsjedničkim izborima

20.10.2022.

13:30

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Birači koji u nedjelju neće moći sudjelovati na slovenskim predsjedničkim izborima svoj glas mogu dati na prijevremenom glasanju, koje se danas odvija završni, treći dan zaredom na 96 biračkih mjesta diljem Slovenije.

Na prijevremenom glasanju mogu glasati samo birači sa stalnim prebivalištem u Sloveniji. Prijevremeno glasanje izvan mjesta prebivališta nije moguće, već se obavlja na biračkim mjestima za prijevremeno glasanje koja su u pojedinom okrugu odredila okružna izborna povjerenstva.


Slovenski birači na izborima će birati između sedam kandidata za najvišu dužnost u državi. To su zastupnik stranke Nova Slovenija (NSi) Janez Cigler Kralj, gradonačelnik Kočevja i kandidat zelene stranke Vesna Vladimir Prebilič, bivši šef diplomacije i zastupnik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar, neovisna kandidatkinja i odvjetnica Nataša Pirc Musar, zastupnik Ljevice Miho Kordiš, eurozastupnik i zajednički kandidat vladajućih Socijalnih demokrata i Pokreta slobode Milan Brglez te kandidatkinja populističke stranke Resni.ca Sabina Senčar.


Drugog dana prijevremenog glasanja na predsjedničkim izborima, u srijedu, glasalo je 25.775 birača ili 1,52 posto birača s pravom glasa, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DVK), a ukupno prvog i drugog dana 2,67 posto birača.


Odaziv na prijevremeno glasanje bio je na posljednja dva predsjednička izbora relativno nizak. U 2017. prijevremeno je na izbore izašlo 1,65 posto svih birača s pravom glasa, dok je 2012. prijevremeno glasalo 1,36 posto birača.


Na travanjskim izborima za Državni zbor prijevremenom glasanju sva tri dana pristupilo je ukupno 130.151 ili 7,67 posto birača i biračica.


Pahor: Birajte onoga tko će brinuti o jedinstvu zemlje


Slovenski predsjednik Borut Pahor pozvao je građane da izađu na izbore bez obzira na to za koga će glasati. Istaknuo je kako je posao predsjednika važan te da ga treba obavljati netko tko ima volje i strasti za tu funkciju.


Predsjednik ima malo zakonskih ovlasti, no ima posebnu moć, istaknuo je Pahor ukazavši na njegovo ujedinjujuće djelovanje i doprinos toleranciji u društvu.


- U vremenu koje je pred nama trebat će nam jedinstvena i snažna nacionalna i građanska zajednica, kazao je, dodavši da ljudi toga trebaju biti svjesni kada daju podršku.


Pahor, kojemu drugi mandat istječe u prosincu i više se ne može kandidirati, rekao je da od budućeg predsjednika očekuje očitovanje o tome za što će se zalagati. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!