10:08 / 08.04.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Slovenija zasad neće mijenjati strategiju cijepljenja AstraZenecom

default error photo

Slovenija za sada neće mijenjati strategiju cijepljenja protiv Covida-19, pa će cjepivom AstraZenece i dalje prvenstveno cijepiti osobe u dobnoj skupini od 60 do 65 godina, izjavila je vodeća slovenska infektologinja Bojana Beović, koja vodi savjetodavnu skupinu ministarstva zdravstva.


- Sadašnji pristup cijepljenju ne možemo mijenjati svakih nekoliko dana jer je to vezano s logistikom, raspodjelom cjepiva i naručivanjem osoba na cijepljenje, ali će se to vjerojatno promijeniti sredinom travnja, kad nam, prema najavama, bude dostupno i cjepivo proizvođača Johnson&Johnson, kazala je Beović za televizijsku postaju POP-TV.

- Mislim da će se do tada za nove pristupe odlučiti i druge europske države kod kojih su zabilježene pojave krvnih ugrušaka kod cijepljenih, navela je Beović, iznijevši mišljenje da će Slovenija u budućem pristupu cijepljenju pratiti praksu najvećih država u Europi.

Komentirajući jučerašnju odluku Europske agencije za lijekove (EMA) o cjepivu AstraZenece i mogućim rizicima, ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je za medije da je potrebno jačati povjerenje u koristi od cijepljenja jer je to, kako je dodao, najsnažnije sredstvo u borbi protiv epidemije Covida-19.

Pozvao je slovenski nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) da o zadnjim zaključcima EMA-e donese svoje stajalište.

U Sloveniji do sada, prema podacima koje je iznio ministar Poklukar, nije bilo nijednog slučaja pojave krvnih ugrošaka kod cijepljenih AstraZenecom.

Slovenija je do sada više puta promijenila pristup u korištenju AstraZenecina cjepiva pa su najstarije dobne skupine najprije bile cijepljene isključivo cjepivima Pfizera i Moderne, a AstraZenecinom vakcinom, koja je najviše na raspolaganju, cijepili su se mlađi, među ostalim i zaposleni u školstvu, u masovnoj akciji cijepljenja te populacije u ožujku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!