Slovenija zbog novog vala ponovno otvara COVID odjele

15:45 / 20.08.2021.

Autor: P.F./Hina

Borba s koronavirusom u Sloveniji

Borba s koronavirusom u Sloveniji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 333 novozaraženih koronavirusom, brojevi naglo rastu već više od dva tjedna, a vlasti su ponovno upozorile da će se stanje dramatično pogoršati najesen ako se više stanovnika ne bude cijepilo.

- Situacija je vjerojatno mnogo ozbiljnija nego što smo to spremni priznati, rekao je na vladinoj konferenciji za novinare ministar zdravstva Janez Poklukar.

Dodao je da će zbog zaraznije varijante koronavirusa tijekom jeseni gotovo svatko tko nije cijepljen doći u kontakt s virusom u novom velikom valu, što je velik rizik za zdravstveni sustav.

- Bojimo se da će nam necijepljeni do krajnje mjere popuniti kapacitete intenzivnih odjela i da ćemo opet morati uvoditi nepopularne mjere kako bismo zadržali kontrolu u bolnicama, dramatično je upozorio slovenski ministar zdravstva.

Najavio je da će se zato već u ponedjeljak ponovno otvoriti dvije bolnice za COVID pacijente: bolnica u Celju i klinika za plućne bolesti Golnik.

- Epidemija se silovito širi, projekcije o tome što će se događati najesen jako nas zabrinjavaju, a stanje u bolnicama se pogoršava, rekao je te upozorio da su trenutačno u bolnicama 54 hospitalizirane osobe, od toga 12 na odjelu intenzivne skrbi, dok su prije samo tjedan dana u bolnicama bila 42 pacijenta.

Poklukar je potvrdio da je vlada donijela odluku da se uskoro počne s davanjem treće tzv. booster doze cjepiva, najprije onima sa slabim imunološkim sustavom, dok će u kasnijim fazama treću dozu moći dobiti i pojedine osjetljive i ranjive skupine, zaposlenici u domovima za starije i zdravstvu te pedagoški djelatnici.

Vlada je potvrdila da je u 24 sata potvrđeno 333 novih slučajeva uz 13,4 posto pozitivnih nalaza, dok preminulih pacijenata nije bilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!