03:22 / 30.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Slovenska infektologinja: Još je rano reći je li dobro kombinirati cjepiva

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

U Sloveniji je do sada samo trećina odrasle populacije cijepljena objema dozama protiv covida-19. Budući da je to malo u odnosu na ciljeve vlade i širenje delta-soja, za kojega po procjenama treba do jeseni osigurati 80-postotnu procijepljenost, razmišlja se o kombiniranom cijepljenju Pfizerovim i Astrazenecinim cjepivom.

- Zaraznija varijanta delta novog koronavirusa je u našoj blizini i važno se cijepiti, kazale su u vezi s tim problemom novinarima vodeće infektologinje Bojana Beović i Tatjana Lejko Zupanc, dodavši da se ne radi o zastrašivanju javnosti. Taj je soj već prisutan u Sloveniji, pa pred tim "ne treba zatvarati oči", rekle su.

Beović: Premalo je podataka da bi rekli mogu li se cjepiva kombinirati

Komentirajući nova istraživanja po kojima je moguće poboljšati imunološki odgovor kod cijepljenih ako se kombinira mNRA cjepivo poput Pfizera, s vektorskim cjepivom, poput onog AstraZenece, Beović je kazala da je o tome još premalo podataka, te da do promjena uputa nije došlo niti kod Europske agencije za lijekove (EMA). Stoga se i u Sloveniji nastavlja cijepiti kao do sada, istim vrstama cjepiva u dvije doze, osim u izuzetnim slučajevima. Pri tome je Beović dodala da se kombiniranim cijepljenjem, osobito kombiniranjem mRNA cjepiva s AstraZenecom obično povećava i vjerojatnost pojave neželjenih učinaka nakon cijepljenja. 

No, Borut Štrukelj, profesor farmacije i član vladinog stručnog tima za koronu kazao je za Slovenski radio da znanstvena istraživanja pokazuju da je kombiniranje vektorskih i mRNA cjepiva ne samo moguće nego da stvara bolje učinke kod stvaranja protutijela. Po njegovim bi riječima i u Sloveniji uskoro mogla biti odobrena i takva kombinirana cijepljenja AstraZenecom i Pfizerom.

- To je ovisno od zaključaka stručnog tima vlade za Covid-19, a s obzirom na to da je procijepljenih kod nas premalo, bili bismo skloni savjetovati i takve kombinacije cjepiva, kazao je Štrukelj.

S druge strane, po njegovim bi riječima problem mogao biti ako bi se nakon takvih cijepljenja pojavile neželjene posljedice, osobito ako bi do njih došlo kroz dvije do tri godine. U tom slučaju ne bi mogli sa sigurnošću reći da li ih je uzrokovalo mNRA ili vektorsko cjepivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!