Slovenska komisija: Smrt djevojke povezana s Johnsonovim cjepivom

30.11.2021.

13:52

Autor: V.G./HRT

J&J cjepivo

J&J cjepivo

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Komisija koja je istraživala smrt 20-godišnje Katje iz Slovenije koja je u rujnu ove godine od krvnih ugrušaka i moždanog krvarenja preminula u UKC-u Ljubljana, potvrdila je sigurnu vezu između njezine smrti i cijepljenja cjepivom Janssen, proizvođača Johnson&Johnson. To je drugi potvrđeni slučaj u kojem je cjepivo Johnson&Johnsona izravno povezano sa smrću cijepljene osobe.

Vijest je u utorak na konferenciji za novinare objavio slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar te pritom kazao kako će predložiti obustavu cijepljenja Johnson&Johnsonom u Sloveniji, te da će to cjepivo biti dostupno samo na izričit zahtjev pojedinca.

Posebno povjerenstvo, sastavljeno od pet članova - neurologa, infektologa, internista, farmakologa i epidemiologa - potvrdilo je nakon temeljite istrage da se u ovom slučaju razvila cijepljena imuna trombocitopenija.

Prema riječima koordinatora povjerenstva, Zorana Simonoviča, 20-godišnjakinja prethodno nije imala nikakvih zdravstvenih stanja koja bi mogla utjecati na tijek tegoba nakon cijepljenja.

- Svi kriteriji za postavljanje te dijagnoze su ispunjeni, rekao je.

Poklukar nije isključio mogućnost da bi se zbog neželjenih posljedica slično rješenje moglo donijeti i za cjepivo AstraZenece.

Uzrok smrti 20-godišnje Ljubljančanke Katje, koja je umrla krajem rujna, nedvojbeno je bila povezana s cijepljenjem protiv COVID-19 vektorskim cjepivom Johnson&Johnson, potvrdilo je posebno medicinsko povjerenstvo koje je formirano odmah nakon tog tragičnog slučaja, dodavši da je odluka svih pet članova komisije o tome bila jednoglasna. U slovenskoj javnosti takva se odluka i očekivala s obzirom da se radilo o mlađoj osobi koja nije imala nikakve komorbiditete.

Mlada Slovenka umrla je u bolnici krajem rujna, manje od dva tjedna nakon cijepljenja, od posljedica ugrušaka i krvarenja u mozgu. Povjerenstvo je nakon pregleda dokumentacije ustvrdilo da je njeno liječenje u bolnici nakon hitnog prijema bilo adekvatno i da su učinili sve da je spase te da prije cijepljenje nisu postojale indikacije protiv cijepljenja.

Riječ je o drugom potvrđenom smrtnom slučaju kao izravnoj posljedici stvaranja ugrušaka i krvarenja u mozgu nakon kojih je uslijedila smrt, nakon što je sličan fatalni ishod komisija potvrdila kod mlađe ženske osobe, supruge slovenskog diplomata, u proljeće ove godine. Ona je također umrla nakon cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson.

Slovenska vlada u parlament je poslala zakonsko rješenje po kojemu bi osobe koje su doživjele teške zdravstvene posljedice nakon cijepljenja mogle dobiti odštetu od najviše 60.000 eura, a rodbini preminulih do 10.000 eura. O tome kao dijelu "protukoronskog" zakonskog paketa uskoro treba odlučiti parlament.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!